Iako nikada nije bio slavan poput nekih svojih kolega, francuski game dizajner Eric Chahi je - barem među ljubiteljima neobičnih igara - poznat već godinama.

I neće vam biti teško da shvatite zašto - dovoljno je da provedete barem nekoliko minuta uz bilo koju od njegovih kreacija kao što su Another World, From Dust ili Paper Beast i sve će vam biti jasno.

***

Dobri game dizajneri znaju koje ideje iz drugih igara treba “posuditi”, koje izbjegavati, a koje i na koji način kombinovati kako bi dobili nešto novo i još bolje.

Međutim, dizajneri koji žele kreirati nešto drugačije će inspiraciju crpiti iz puno više izvora, čemu svjedoči i Paper Beast, nova igra Erica Chahija inspirisana njegovim istraživanjem vulkana u Indijskom okeanu i ljubavlju ka životinjskom carstvu.

Naime, Paper Beast je jedna od apstraktnijih igara koje smo igrali u zadnje vrijeme - i to ne samo vizuelno, već i konceptualno. U pitanju je naizgled jednostavna VR avantura u kojoj ćete rješavati zagonetke vršeći interakciju sa papirnatim stvorenjima nalik na ogromne origami figure, dok će vam kao dio slagalice poslužiti i sam teren.

Štaviše, cijela igra je u potpunosti fokusirana na svoj unikatni ekosistem. Neke od životinja tako npr. možete natopiti vodom i omogućiti im da izdube pijesak, kroz koji će voda iz oaze doći do drveta koje treba oživjeti. Ili ćete, recimo, sa svojevrsnim kornjačama koje stvaraju pijesak napraviti branu i kreirati vještačko jezero - koje ćete zatim zalediti sa magičnom ledenicom i preko njegove ledene površine doći do kraja nivoa.

Istina, ovakve zagonetke na papiru možda i ne zvuče pretjerano interesantno, iako u praksi jesu, dok Paper Beast još zanimljivijim čini to što se zahvaljujući PSVR headsetu zaista osjećate kao dio svijeta igre i nevidljiva sila koja upravlja istim.

I ne samo to - obzirom da vas igra neće voditi za ruku niti vam davati ikakve hintove, do rješenja zagonetki ćete morati dolaziti sami. Ili, drugim riječima, pažljivo posmatrajući igrin ekosistem i načine na koji pojedinačni elementi istog reaguju jedni na druge, što će vas samo još dublje uvući u igru.

Osim story moda, Paper Beast nudi i Sandbox, mod u kojem ćete moći kreirati vlastiti svijet, oblikujući njegove planine i jezera i igrajući se sa njegovim ekosistemom onako kako to možda i niste mogli tokom regularnog singleplayera. A ukoliko Sandbox zaigrate prije nego završite story mod, postoji šansa da ćete u njemu otkriti i neke trikove koje niste pohvatali ranije, zahvaljujući korisnim i konciznim opisima svakog stvorenja koje možete susresti tokom igre.

No, da ne dužimo. Ukoliko ovih dana želite pobjeći od tmurne svakodnevnice u virtuelnu stvarnost - a pri tome niste u prilici zaigrati Half-Life: Alyx na nekom PC VR headsetu - Paper Beast bi mogao biti idealna i savršeno opuštajuća VR igra za vas.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: avantura
Razvojni tim/izdavač: Pixel Reef
Platforme: PSVR