Nakon skoro godinu dana provedenih u Early Accessu, Dreams je sredinom februara - i to da budemo precizniji tačno na Valentinovo - konačno stigao do 1.0 verzije.

I baš kao što se dalo naslutiti već nakon nekoliko dana provedenih uz Early Access verziju igre, čekanje se itekako isplatilo.

***

Ukoliko kojim slučajem niste upoznati sa konceptom Dreamsa, u pitanju je igra koja je ujedno i platforma za kreatore koji na njoj mogu kreirati šta god im padne na pamet. A kada kažemo šta god im padne na pamet, onda to zaista i mislimo, u što ćete se i sami uvjeriti kada krenete istraživati nebrojene igre i audio-vizuelne eksperimente drugih igrača.

A kao naslovu u čijoj su srži kreacije samih igrača, Sonyjeva odluka da Dreams lansira u Early Accessu se pokazala idealnom. Na ovaj način, kreativnim igračima su osigurali dovoljno vremena da se upoznaju sa dostupnim alatima i stvore nešto novo, a onim strpljivim i više nego dovoljno kreacija za igrati u finalnoj verziji.

I neće vam dugo trebati da primjetite glavnu razliku između Early Access i aktuelne verzije Dreamsa. Naime, u igri ćete sada pronaći i Art’s Dream, kratki, ali slatki story mod sa kojim će vam ludo talentovana Media Molecule pokazati šta je sve moguće izvesti sa njihovim alatima. Usput će vas još i zabaviti, ali i reći nešto konkretno, nastojeći vas inspirisati i podsjetiti kako kako trebate vjerovati u sebe - što se pak savršeno nadovezuje na cijeli koncept iza igre.

Osim odličnog story moda, koji kombinuje gomilu žanrova, u Dreamsu ćete pronaći i nekoliko drugih (mini) igara iza kojih stoji Media Molecule. Naravno, tu je i bezbroj kreacija za koje su zaslužni drugi igrači, uključujući sve što vam može pasti na pamet - od remakeova poznatih naslova, pa do kratkih filmova i originalnih igara. I upravo u tom šarenilu se krije glavna čar igre - koliko god puta da je zaigrate, nikada nećete znati šta vas čeka iza idućeg ugla i kakav se potencijalni dizajnerski genije krije iza kreacije koja je pred vama.

Stoga, Dreams možemo mirne duše preporučiti svima - bilo da se želite okušati u kreiranju igara, bilo da vam je draže eksperimentisati sa neobičnim, na momente bizarnim i ponekad impresivnim ikreacijama drugih igrača. A obzirom da je svaki aspekt igre i više nego pristupačan, na vama je samo da odaberete šta želite - i da u tome uživate.

A ukoliko se usput probudi i vaša kreativnost i naučite nešto novo - bio to level dizajn, 3D modelling ili animacija - shvatićete zašto nas je Dreams impresionirao još u Early Accessu. I biće vam kristalno jasno zašto smo već tada rekli da ćemo ga igrati i pamtiti godinama.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: svaki mogući
Razvojni tim: Media Molecule
Izdavač: SIE
Platforme: PS4