I dok čekamo sumrak aktuelne generacije konzola i odbrojavamo dane do posljednjih velikih PS4 ekskluziva, Sony je odlučio zaviriti u svoju arhivu i ponuditi nam remaster još jednog starog PlayStation hita.

Ovaj put, u pitanju je šareni i simpatični Patapon 2, objavljen na njihovoj originalnoj prenosnoj konzoli - dobrom starom PSP-u - sada već davne 2008.

***

Ukoliko Patapon i njegove nastavke niste igrali na nekoj od Sonyjevih prenosnih konzola - bilo na PSP-u, bilo na PS Viti - mogli biste ostati ugodno iznenađeni.

Naime, u pitanju je nesvakidašnja kombinacija sidescrolling strategije i ritmičke igre, u kojoj ćete svojom armijom upravljati bubnjanjem, odnosno pravovremenim pritiskanjem tipki na kontroleru. Pri tome, na raspolaganju ćete imati različite “pjesme”, sa kojima ćete kontrolisati svoje malene vojnike. Sa jednom im tako možete narediti da idu naprijed, sa drugom da napadnu protivnike - a sa trećom npr. da podignu štitove i zauzmu odbrambeni stav.

I taman kada pomislite kako je pred vama koliko-toliko jednostavna igra, Patapon će početi otkrivati nove slojeve svojih gameplay mehanika. Osim što trebate odlučiti kada i koju pjesmu bubnjati, shvatićete kako treba ubosti i držati ritam. A čak i kada ubodete ritam, trebate se strpiti da vaša armija izvede zadanu komandu prije nego im odsvirate novu pjesmu, dok će precizno držanje ritma donositi i bonuse u vidu dodatne štete koju ćete nanositi protivnicima.

Pored toga, u toku igre ćete otključavati i nove jedinice, ali i prikupljati opremu sa kojom ih možete unapređivati između misija. Sa druge strane, lijeni i umorni igrači mogu optimizovati kompletnu opremu svoje vojske jednostavnim pritiskom trokuta u odgovarajućem meniju, što će rezultovati automatskim opremanjem najboljih oružja i armora dostupnih u tom trenutku.

Zbog svega toga, Patapon 2 na momente može djelovati prilično haotično, tjerajući vas da pomislite kako možda nemate adekvatne reflekse - ili da se zapitate da li vaš TV uopšte ima prihvatljivo vrijeme odziva za jednu ovakvu igru.

Ali, jednom kada ga ugasite i kasnije se uhvatite kako pod tušem pjevušite “pon pon pata pon”, zamišljajući kako sa svojom armijom gazite protivnike… eh tada ćete shvatiti koliko vam se, uprkos svojim manama, Patapon 2 zapravo sviđa.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: ritmička strategija
Razvojni tim: Pyramid, SIE Japan Studio
Izdavač: SIE
Platforme: PS4