Ako nas sjećanje dobro služi - što možda i nije slučaj, obzirom na godine - do sada se nije desilo da jedan studio u svega nekoliko mjeseci izbaci dva jaka kandidata za igru godine.

Međutim, za sve postoji prvi put, što je dokazao i Respawn Entertainment, koji nas je na proljeće iznenadio sa fantastičnim Apex Legendsom, da bi nas sada oduševio i sa Jedi: Fallen Orderom, Star Wars igrom kakvu smo mogli samo poželjeti.

***

Da se razumijemo, od Fallen Ordera smo očekivali dobru igru, obzirom da iza nje stoje kreatori maestralnog Titanfalla 2, game director epskog God of Wara 3 i jedan od najboljih pisaca u svijetu igara, Chris Avellone. No, na kraju smo dobili nešto puno bolje od puke sume svojih dijelova - i to doslovno.

Naime, za naslov koji je najlakše opisati kao akcionu avanturu u maniri Uncharteda, upakovanu u metroidvania žanr i začinjenu sa elementima SoulsBorne igara, Fallen Order oduševljava načinom na koji su svi ti elementi ne samo realizovani, već i kombinovani u koherentnu cjelinu.

Svakih nekoliko minuta smo tako znali sa osmijehom na licu reagovati na bezbroj sitnica i gameplay mehanika koje bi nam igra servirala. Pariranje protivničkim napadima kao u Sekiru? O da! Zamke kakve smo viđali u Dark Soulsu? Može! Nivoi koji se granaju na bezbroj strana i kriju gomilu tajni? Dajte nam ih još! Ogromni protivnik na kojeg ćete se penjati kao u Shadow of the Colossusu? San snova!

Očekivano, u igri smo uživali i kao fanovi Star Warsa - a kako i ne bi, kada nam je u ruke dala lightsaber i priliku da sa jednim od posljednjih preživjelih jedija proputujemo udaljenu galaksiju i vidimo šta se dešavalo u njoj između 3. i 4. epizode ove kultne sage, dok nam je društvo pravila mala, ali odabrana ekipa simpatičnih i interesantnih saputnika. A ukoliko osim Star Warsa volite i pošten izazov nalik na FromSoftware igre, Fallen Order će vam rado pokazati zube - dovoljno je da podignete nivo težine kako bi uživali u borbama u kojima će vam opasnost predstavljati ne samo kojekakvi imperijalni inkvizitori koji love jedije - već i naizgled bezopasne kreature koje lutaju udaljenim kutcima galaksije.

Drugim riječima, Jedi: Fallen Order je igra kojoj je teško naći manu. Naravno, ako ćemo cjepidlačiti, ima tu sitnica koje su mogle biti bolje zamišljene i realizovane - ali, kada se sve sabere i oduzme, ostaje nam vrhunska metroidvania koja kombinuje atmosferu Uncharteda, mehanike Dark Soulsa i borbu iz Sekira u predivnu cjelinu koja izgleda, zvuči i igra se kao san svakog ljubitelja Star Warsa i dobrih igara.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: best of najboljih igara decenije
Razvojni tim: Respawn Entertainment
Izdavač: EA
Platforme: PS4 (testirano), PC, Xbox One