Nakon što smo propustili nekoliko posljednjih nastavaka jer nam nisu djelovali posebno interesantni, Need for Speed: Heat nam je zapao za oko već nakon premijernog trailera.

Smješten u sunčani Miami, fokusiran na napucavanje automobila i bježanje od policije u po noći, Heat je djelovao kao nastavak koji bi Need for Speedu mogao vratiti staru slavu. No, sada kada smo ga zaigrali, postavlja se pitanje - da li ga možemo preporučiti ljubiteljima serijala?

***

Najkraće rečeno, Heat je solidan, iako definitivno nije na nivou jednog Hot Pursuita ili Undergrounda - a da i ne spominjemo Driveclub ili Forzu Horizon.

Razloga tome je više, ali je jedan od glavnih činjenica kako je vozni model tek na zadovoljavajućem nivou - i ništa više od toga. Razlike između, na primjer, Aston Martina DB11 i Audija R8 ćete osjetiti donekle, pogotovo kada ih unaprijedite sa novim motorima i drugim dijelovima, ali nam drifting nikako nije legao, a ne sviđa nam se ni lakoća sa kojom ćete se zaustaviti koristeći ručnu kočnicu, čak i pri najvećim brzinama pod kojim budete ulijetali u krivine.

Sa druge strane, osjećaj brzine je puno bolji od voznog modela, što uz nedostatak bilo kakve rewind mehanike sa kojom su nas razmazile igre poput Forze Horizon samo doprinosi napetosti utrka. Pogotovo kada sjednete za volan nekog od super ili hyper automobila koje ćete imati na raspolaganju u Heatu.

Kada smo već kod automobila koje ćete voziti, za njihovu ponudu u novom Need for Speedu imamo samo riječi hvale - tu su više manje svi koje smo mogli poželjeti, od Ferrarija Testarosse i Lamborghini Huracana, pa do japanskih, ali i balkanskih legendi kao što su Nissan Skyline, Golf Jedinica i dobra stara Buba.

1/1

Naravno, svaki od njih možete napucavati sa gomilom dodatnih dijelova, bilo da mu želite zamijeniti samo felge, ili ga ukrasiti sa kojekakvim spoilerima, branicima ili auspusima - prije nego ih obojite u koju god boju hoćete, lijepeći usput po njima hiljadu i jednu naljepnicu.

A osim što ćete svoje skupe četverotočkaše napucavati, sa njima ćete se u Heatu i utrkivati - i to po danu, u legalnim utrkama u kojima ćete zarađivati novac, te po noći, u ilegalnim utrkama na standardnim cestama, izbjegavajući regularne vozače i bježeći od policije. Pri tome, noću ćete dizati svoju reputaciju, koju ćete izgubiti poput duša u Dark Soulsu ukoliko se slupate ili vas policija uhapsi, zbog čega ćete nakon svake noćne utrke morati procijeniti šta vam se više isplati - vratiti se u garažu, ili rizikovati sve kako bi postali još popularniji.

Međutim, uprkos svim svojim dobrim elementima, Heat nažalost ne uspijeva izaći iz sjene najboljih, ili barem nama najdražih Need for Speed igara. Bježanje od policije nije na nivou onoga u Hot Pursuitu, a napucavanje i utrkivanje nisu na nivou onoga u Undergroundu - dok je cijeli paket daleko od najboljih igara u žanru.

Ali, ako se možete pomiriti sa tim i želite zaigrati solidnu trkaću arkadu… definitivno možete proći i gore.

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: trkaća
Razvojni tim: Ghost Games
Izdavač: EA
Platforme: PS4 (testirano), PC, Xbox One