Ako ćemo iskreno, trend izdavanja remastera i remakeova starih igara nam nikada nije smetao. Osvježene verzije naslova koji nas ni u prošlosti nisu zanimali smo jednostavno ignorisali, dok smo onim interesantnijim odlučili konačno dati šansu - ili ih odigrati opet, uživajući u njihovom novom ruhu.

Samim tim, vjerovatno možete zaključiti u koju kategoriju spada MediEvil, nova-stara PlayStation ekskluziva sa kojom će Sony proslaviti ovogodišnju Noć vještica.

***

Originalno objavljen još 1998. na prvom PlayStationu, MediEvil je sa vremenom stekao brojne fanove, da bi tu i tamo zaintrigirao čak i nas koji ga nikada nismo zaigrali. A sada, nakon nekoliko dana druženja sa njegovim PS4 remakeom, možemo reći da nam je puno jasnije zašto ga se fanovi rado sjete.

Za početak, u pitanju je izuzetno šarmantna igra, koja nas je već od prve minute uspjela prikovati uz ekran zahvaljujući svojim vizualima, muzici i priči o zlom čarobnjaku i hrabrom, ali smotanom heroju koji mu se suprotstavlja.

I što je još zanimljivije, uprkos činjenici da vizuelni stil igre uveliko flertuje sa hororima, te da svaki nivo vrvi kojekakvim zombijima, duhovima i opsjednutim tikvama, MediEvil je dovoljno Burtonovski simpatičan i mehanički pristupačan da ga možete zaigrati i sa nešto mlađom rajom. Štaviše, novi MediEvil nudi čak i hrvatske titlove i prevode za sve menije, što bi najmlađim igračima moglo dodatno olakšati uživanje u igri.

A dok budete trčali po raznim grobljima i poljima pšenice pod budnim okom zlokobnih strašila, uhvatićete se kako razmišljate o tome koliko vam nedostaju old-school avanture poput ove, upakovane u humorističnu atmosferu i obogaćene sa taman onoliko protivnika, oružja, tajni i izazova koliko vam treba kako bi odmorili od modernih igara.

Da se razumijemo, u MediEvilu nećete vidjeti ništa što niste već vidjeli u proteklih dvadesetak godina, bilo u igrama, bilo u drugim medijima - ali da ćete se zabaviti uz njegovu hack’n’slash akciju i starinski pristup game dizajnu… eh, u to ne trebate sumnjati. Uostalom, mi smo mu se ovih dana redovno vraćali iako sa strane igramo i Death Stranding, što je ubjedljivo najbolja preporuka za jednu igru koju vam možemo dati u ovom trenutku.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Other Ocean Emeryville
Izdavač: SIE
Platforme: PS4