I dok njihove velike naslove ne treba posebno predstavljati, Sony nas sa vremena na vrijeme zna počastiti i sa PlayStation ekskluzivama nešto manjeg kalibra. Naravno, to što nisu razvikane kao jedan God of War ili Death Stranding ih ne čini ništa manje interesantnim - pogotovo ne kada su u pitanju igre kakva je Concrete Genie.

Razloga tome je više, ali je glavni od njih taj da ćete većinu svog vremena u igri provesti jednostavno - crtajući.

***

Concrete Genie vas stavlja u patike Asha, dječaka koji svojim crtežima pokušava udahnuti novu dušu sumornom i napuštenom gradu u kojem je odrastao. Pri tome, jedino društvo će mu praviti grupica djece koja ga zlostavljaju, te “duhovi” koji su oživjeli nakon što ih je naslikao na okolnim zidovima sa svojim magičnim kistom.

Samo crtanje je mehanički vrlo jednostavno - dovoljno je da pritisnete R2, nakon čega na svakom ravnom zidu možete crtati kojekakve gotove elemente, kombinujući ih u kolaže koji mogu, ali i ne moraju imati nikakvog smisla. Osim toga, svoju kreativnost ćete donekle moći izraziti crtajući već spomenute “duhove”, uz pomoć kojih ćete rješavati razne zagonetke.

Nažalost, spomenute zagonetke su vrlo jednostavne - što ne bi bio problem kada bi vam igra dopustila da se malo više potrudite oko njihovog rješavanja. Ovako, sve što trebate uraditi je obojiti sva svjetla na ulicama crtajući na okolnim zidovima bilo šta, te potom dovesti sve duhove koje možete do prepreke koja vam onemogućava napredak u igri. I to je to - na taj način ćete riješiti više-manje sve zagonetke u igri, bez da ikada morate stati i razmisliti o tome koji duh sa svojim vještinama odgovara kojoj prepreci.

Istini za volju, nama ni to nije previše smetalo, obzirom da je igra na neki čudan način opuštajuća - uprkos svojim sumornim lokacijama i tematici. A taman kada pomislite da ste je prokužili i vidjeli sve što vam ima za ponuditi, Concrete Genie će vas iznenaditi sa nekim potpuno novim mehanikama, koje će ga učiniti za nijansu zanimljivijim - ali i zabavnijim za igrati.

No, budite bez brige - nemamo vam namjeru kvariti iznenađenja koja Concrete Genie krije, tako da ćemo recenziju privesti kraju sa riječima kako je u pitanju naslov vrijedan vaše pažnje. Pogotovo ako ovih dana tražite nešto pozitivnije, drugačije i opuštajuće.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: avantura
Razvojni tim: Pixelopus
Izdavač: SIE
Platforme: PS4