Kao i svake godine, posljednji dani mjeseca septembra su nam donijeli novi nastavak Fife, koji - očekivano - prati lavina komentara vjernih fanova. Jednima je super, drugi je ne mogu smisliti očima, treći se ne mogu odlučiti šta da misle… ali je svi i dalje igraju.

***

Ako nas pitate, u pitanju je nastavak koji možete u potpunosti zanemariti, obzirom da je najveća mana igre ujedno i jedina mana koju Fifi ne možemo oprostiti. Naime, zbog kojekakvih dogovora iza scene, FIFA 20 je ostala bez Juventusa, koji je - bar do idućeg nastavka - dostupan ekskluzivno u konkurentskom Pro Evolution Socceru. Ako ništa, utjehu smo pronašli u činjenici da ne moramo svako malo gledati u Christiana Ronalda...

Šalu na stranu, FIFA 20 je solidan nastavak franšize, koji donosi neke interesantne novitete, ali i neke stare probleme, zbog kojih ćete možda i zaboraviti na izostanak Stare dame. No, krenimo nekim redom.

Prije svega, moramo priznati da nam se novi VOLTA mod, u kojem ćete zaigrati ulični fudbal, prilično svidio. I to ne samo jer su pravila opuštenija i što loptu možete dodati drugom igraču tako što ćete je odbiti od zid kojim je ograđen teren, već i zbog toga što svog igrača - ili igračicu - možete oblačiti po želji, igrajući 3-na-3, 4-na-4 i 5-na-5 utakmice na različitim stadionima, koji će varirati od uličica ispod kojekakvih nadvožnjaka, pa do elitnih terena na krovovima japanskih nebodera.

Sa druge strane, klasični fudbal je i dalje… klasičan - uz dodatak novih mehanika za izvođenje penala i slobodnih udaraca, o kojima će konačan sud donijeti svaki igrač za sebe. Naravno, na raspolaganju i dalje imate dobro poznati FIFA Ultimate Team mod, kao i Career, koji i ove godine nažalost pati od problema poput dobrih timova koji će se iz nepoznatih razloga naći na sredini tabele, što je bug koji je EA već obećao ispraviti u jednom od nadolazećih patcheva.

Međutim, zanemarimo na trenutak navedene bugove, ali i sve iole kontroverzne mehanike - svaki igrač od Fife očekuje nešto drugačije i male su šanse da će ijedan nastavak svima ugoditi. Zbog toga, najbolje bi vam bilo da isprobate demo i sami odlučite da li je FIFA 20 nastavak po vašoj mjeri. A mi idemo osvojiti još jednu Ligu Prvaka sa Borrusiom Dortmund, kada već ne možemo sa Juventusom.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: simulacija fudbala
Razvojni tim/izdavač: EA
Platforme: PS4 (testirano), PC, Xbox One, Nintendo Switch