To da će nova igra kreatora Max Paynea i Alan Wakea odisati fantastičnom atmosferom, usput nas vodeći u svijet koji u sjećanje priziva Stephena Kinga i Davida Lyncha (a u solidnoj mjeri i X-Flies), nije nikakvo iznenađenje.

No, ono što od nje nismo očekivali je da će nas do ove mjere zaintrigirati za svoj bizarni svijet na granici stvarnog i nadnaravnog, a još manje da će nas ovoliko oduševiti svojom prvoklasnom i izrazito kinetičkom akcijom.

Postavimo scenu - vi ste Jesse Faden, djevojka koja se nađe u sjedištu američkog Federalnog Biroa za Kontrolu, agencije zadužene za kontrolisanje nadnaravnih pojava i njihovo sakrivanje od običnog stanovništva. Štaviše, čak je i zgrada u koju je smješten Biro nadnaravna sama po sebi, obzirom da je “otkrivena” šezdeset i neke godine prošlog stoljeća u New Yorku, te da svako malo mijenja svoju arhitekturu, odupirući se zakonima fizike i prebacujući kompletne prostorije i odjele sa jedne lokacije na drugu.

Sa svakim novim narativnim detaljem koji otkrijete, Control će vas uvlačiti sve dublje i dublje u svoj intrigantni svijet, zbog čega igri nismo zamjerili ni enormnu količinu collectiblesa u vidu pisanih dokumenata razbacanih okolo, a za svaku pohvalu je i detalj sa cenzurisanjem određenih riječi i rečenica u navedenim dokumentima, što će vas samo još više zaintrigirati za priču.

1/1

Osim što ćete se konstantno pitati šta se kog vraga dešava u priči igre, tokom svoje posjete Birou ćete imati priliku uživati i u vrhunskom napucavanju iz trećeg lica, koje od vas zahtijeva da se konstantno krećete i taktizirate u letu - i koje je upotpunjeno sa nekoliko ludo zabavnih nadnaravnih vještina poput telekineze.

Umjesto da se sakrivate u zaklonu i čekate da vam se regeneriše zdravlje, Control će vas tako tjerati da protivnike eliminišete što brže i efikasnije, te da uvijek jurite u središte akcije kako bi izgubljeno zdravlje nadoknadili sa svojevrsnim health-packovima koje ubijeni protivnici ostavljaju iza sebe. Pri tome, svako od oružja iz vašeg arsenala nudi vrhunski feedback (i to pogotovo sa aspekta zvuka, koji je fenomenalan prilikom napucavanja, ali i prilikom korištenja telekineze i drugih specijalnih skillova), dok nivo destrukcije okoline akciju diže na neki sasvim novi nivo. Naime, skoro svaki objekat na koji naiđete je moguće uništiti ili pomjeriti - što će reći da ga, koristeći telekinezu, možete baciti na protivnika, zbog čega su borbe haotične i vizuelno spektakularne, a prostorije u kojima se napucavate sa protivnicima neprepoznatljive poslije više-manje svake bitke.

Naravno, ima Control i svojih mana, od kojih su boss borbe i protivnici koji vas bez većeg upozorenja ubiju u par hitaca samo neke, ali je srž igre - što će reći njen bizarni svijet i kinetička akcija - toliko dobro realizovana da nam ne preostaje ništa drugo nego da je preporučimo kao obaveznu lektiru svim ljubiteljima misterije i vrhunske akcije.

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Remedy Entertainment
Izdavač: 505 Games
Platforme: PS4 (testirano), PC, Xbox One