Ericu je najlakše opisati kao FMV avanturu sa elementima Quantic Dreamovih igara, što će reći naslov u kojem ćete umjesto u kompjuterski generisane likove i scenografiju gledati u stvarne glumce na stvarnim filmskim setovima, pri tome donoseći odluke od kojih će ovisiti dalji razvoj priče i sudbine likova koje srećete, sa vremena na vrijeme izvodeći i kojekakve svakodnevne aktivnosti.

Sjećate se kako u Quantic Dreamovim igrama nekada morate upravljati i najmanjim pokretima svog lika, pokušavajući oprati zube ili očistiti smeće sa stola? Eh, igrajući Ericu, tu i tamo ćete morati obrisati prašinu sa stola kako bi vidjeli šta je urezano na istom ili recimo otvoriti svoj Zippo upaljač i potom sa istim upaliti staru stolnu lampu.

Ako nas pitate, većina sličnih scena u Erici ničim ne doprinosi ni priči, ni likovima, niti atmosferi, već vas samo usporava u trenucima kada želite vidjeti šta će se dalje desiti i koje su posljedice konkretnih odluka koje ste donijeli nekoliko sekundi ili minuta ranije.

I što je još gore, sve te akcije ćete obavljati ili putem posebne mobilne aplikacije, ili putem touchpada na DualShocku 4, što je opcija za koju smo se mi odlučili usljed nedostatka podrške za klasične kontrole - i opcija zbog čije smo nepreciznosti par puta u dijalozima odabrali riječi koje uopšte nismo htjeli odabrati.

Touch kontrole Ericu čine pristupačnom i ljudima koji nemaju puno iskustva sa regularnim kontrolerima, što je svakako za pohvalu, iako bi nam bilo još draže kada bi developeri podržali i klasični kursor kakav smo koristili u naslovima kao što su Destiny ili No Man’s Sky

Ali, jednom kada se pomirite sa činjenicom da se u toku igre ponekad morate boriti sa kontrolama i tolerisati nepotrebne aktivnosti, Erica bi vas mogla zaintrigirati sa svojom pričom o djevojci koja se nađe u centru okultne zavjere i na meti misterioznog ubice.

Štaviše, mi smo se tokom igre nekoliko puta zapitali na šta bi situacija ličila da smo donijeli drugačije odluke, što Erici daje i socijalni element, obzirom da ćete je htjeti ili ponovo igrati u društvu, komentarišući priču, likove i odluke koje donosite, ili diskutovati odluke koje ste donijeli sa drugim igračima, upoređujući sudbinu svoje Erice i njihove.

Samu Ericu glumi Holly Earl, koje ćete se možda sjetiti iz serije Humans, dok je ostatak glumačke postave nama još i manje poznat. Ako ništa, gluma je solidna, pogotovo kada u obzir uzmete neke tipične scene iz igara, koje će vam biti neobično vidjeti sa stvarnim glumcima na ekranu, umjesto sa 3D modelima na kakve smo navikli u drugim igrama. Sa druge strane, moramo priznati kako su nam scene sa Ericinim tatom definitivno djelovale kao da su mogle biti bolje odglumljene…

Kada se sve sabere i oduzme, Erica ostavlja dojam neobične cjeline koju morate iskusiti više puta kako bi pohvatali sve niti njene priče - na što bi se puno lakše mogli odlučiti kada bi igra imala manje nepotrebnih interaktivnih elemenata. Ali, ako imate više strpljenja za dotične od nas, ili prijatelje koji su već odigrali igru, Ericu bi mogli zapamtiti kao relativno interesantnu avanturu.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: interaktivni triler
Razvojni tim: Flavourworks
Izdavač: SIE
Platforme: PS4