Kada je Activision prije nekoliko godina najavio remake originalne Crash Bandicoot trilogije, bilo je samo pitanje vremena kada ćemo dobiti i osvježenu verziju najbolje igre iz ovog serijala.

Naravno, govorimo o karting klasiku Crash Team Racing, objavljenom još prije 20 godina na prvom PlayStationu - i igri čiji smo remake nedavno dobili priliku isprobati na Nintendo Switchu.

***

Nitro-Fueled predstavlja punokrvni remake originalnog Crash Team Racinga, koji osim vrhunskih novih vizuala i zvuka, u jednom paketu donosi i dodatne sadržaje u vidu likova i staza iz Crash Nitro Karta i Tag Team Racinga.

U prevodu, fanovi originala će ostati oduševljeni sa paketom koji broji čak 31 stazu, ko zna koliko različitih likova i još veći broj dijelova od kojih možete sastaviti svoj kart - a tu su još i standardni singleplayer i lokalni multiplayer modovi, kao i online utrke, koje su na konzolama u vrijeme originalnog Crash Team Racinga bile tek misaona imenica.

No, ni tu nije kraj novitetima sa kojima je remake začinio dokazani recept - naime, pored klasične singleplayer kampanje iz originala, ovaj put je tu i Nitro-Fueled singleplayer avantura, u toku koje možete između utrka mijenjati likove i vozila po želji. Sam singleplayer mod je pri tome koncipiran tako da ćete iz jedne centralne lokacije pristupati različitim utrkama i turnirima, dok ćete pobjedama u istim otključavati nove staze i utrke.

Naravno, obzirom da je u pitanju karting igra, na svakoj stazi će vas čekati gomila različitih pick-up bonusa i oružja, sa kojima ćete sebi olakšati put do pobjede, ili protivnicima isti otežati - bilo da ste pokupili nitro sa kojim možete juriti osjetno brže nekoliko sekundi, bilo da ste imali sreće i nabasali na ogromnu kotrljajuću bombu ili navodeću raketu, sa kojom možete gađati protivnike i tako im pomrsiti planove.

I upravo tu se krije - uslovno rečeno - najveći problem igre, jer singleplayer mod neće djelovati pretjerano fer kada vas pred samim ciljem protivnik pogodi raketom i prestigne, bez da ste vi mogli uraditi išta po tom pitanju (bez brige - već čujemo cjepidlake među vama i komentare kako je sa neiskorištenim bonusima moguće kontrirati protivničkim oružjima i napadima, ali nama ni to nije pomoglo da u singleplayeru uživamo koliko smo očekivali).

Ali, ako Crash Team Racing Nitro-Fueled planirate igrati u multiplayeru - bilo online, a pogotovo u split-screenu i sa prijateljima oko vas - igri ćete teško naći neku veću manu. Izgleda i zvuči bolje nego je original ikada izgledao i zvučao u našem sjećanju, nudi gomilu sadržaja i natjeraće vas da dobro razmislite sa kim se družite. Šta više poželjeti od jedne karting igre?

Official Site

1/1

SPECIFIKACIJE:
Žanr: karting
Razvojni tim: Beenox
Izdavač: Activision
Platforme: PS4, Xbox One, Switch (testirano)