Iako nam je Tearaway ubjedljivo najdraži naslov razvojnog tima Media Molecule, ovaj britanski studio je najpoznatiji po svojim LittleBigPlanet igrama i njihovoj Play, Create, Share filozofiji…

...ili su barem to bili donedavno, obzirom da je njihova nova igra toliko zanimljiva i unikatna, da ćemo ih uskoro pamtiti skoro pa isključivo po njoj.

***

Naime, Dreams je lakše opisati kao platformu za kreatore nego kao klasičnu video igru, uzimajući u obzir da vam omogućava da - neovisno od svog prethodnog iskustva - u njoj kreirate bilo šta što vam padne na pamet.

Želite sklepati brzinski 2D platformer? Dreams će vam to omogućiti. Radije biste kreirali FPS? Možete i to. 3D platformer? Izvolite se baciti na posao. Horor avanturu? Nikakav problem. I što je još impresivnije, u Dreamsu možete kreirati svaki aspekt igre iz svojih snova, što će reći da se - ukoliko to želite - možete konačno okušati u 3D modeliranju, komponovanju muzike ili recimo kinematografiji, kreirajući vlastite cut-scene ili recimo muzičke spotove.

I upravo zbog toga, Dreams je savršena igra za Sonyjev Early Access program, jer ne samo da razvojnom timu daje više vremena da privede kraju razvoj igre, usput reagujući na feedback igrača, već i zbog toga što zainteresovanim kreatorima daje priliku da se upoznaju sa alatima koje igra nudi, te da sa njima kreiraju šta god požele, od čega će na kraju korist imati i igrači koji Dreams zaigraju tek nakon izlaska finalne verzije.

Naravno, Dreams će po izlasku dotične nuditi i klasičnu singleplayer avanturu, kroz koju će Media Molecule pokazati djelić onoga što njihova nova igra omogućava, dok ćemo se za sve ostalo okrenuti zajednici Dreams kreatora.

I već sada, nakon kratke bete i nekoliko sedmica u Early Accessu, unutar Dreamsa smo naišli na nebrojeno mnogo impresivnih kreacija, koje su varirale od očekivanih, poput rekreacija popularnih igara (posebno su nas se dojmile vizuelno impresivne replike tamnice sa početka Dark Soulsa i hodnika iz Kojiminog Silent Hills teasera P.T.), pa do neočekivanih, poput npr. interaktivnog iskustva koje će pred vašim očima oživjeti Zvjezdanu noć Vincenta Van Gogha.

No, da ne dužimo - Dreams je igra koja je tek započela svoj put i koja ima potencijal da nas u budućnosti impresionira više nego je to iko očekivao. A ukoliko uz to u igračima uspije probuditi i njihovu kreativnu stranu, te ih inspirisati da stvore nešto novo, Dreams ćemo igrati i pamtiti još godinama.

1/1

SPECIFIKACIJE:
Žanr: ...kreator svega?
Razvojni tim: Media Molecule
Izdavač: SIE
Platforme: PS4