Kada Hidetaka Miyazaki izjavi kako sa svojom novom igrom želi dočarati osjećaj “sudaranja mačeva”, uopšte ne trebate sumnjati da ćemo to zaista i dobiti.

Štaviše, možete biti sigurni da će njegova nova igra - Sekiro: Shadows Die Twice - savršeno dočarati svaki sudar čeličnih oštrica, praćen trenutkom tišine i osjećajem kao da je vrijeme stalo.

Naravno, te i takvima slične trenutke ćete percipirati podsvjesno, dok vam svijest bude jurila svjetlosnom brzinom i pokušavala držati korak sa izazovima koji se u Sekiru, baš kao i u prethodnim FromSoftware igrama, kriju na svakom koraku.

Već od prve borbe će vam tako biti jasno da ni ovaj put nećete daleko dogurati ukoliko niste fokusirani, oprezni - ali i agresivni - te spremni da savladate sistem borbe drugačiji od svega što ste do sada vidjeli.

Naime, za razliku od npr. Dark Soulsa i Bloodbornea, u Sekiru vam izmicanje protivničkim napadima neće biti od velike pomoći, obzirom da je ključ uspjeha njihovo pravovremeno blokiranje katanom koju ćete dobiti na samom početku igre. Uz to, moraćete obratiti pažnju i na napade koje ne možete blokirati i od kojih se morate odbraniti na druge načine - čemu će vas igra naučiti kroz iznenađujuće jasne i koncizne tutoriale.

Povrh toga, protivnike i bossove ćete morati propisno iscrpiti prije nego im uopšte mognete nanijeti smrtonosni udarac, iako ćete sebi često moći olakšati život šunjanjem i promišljenim pristupom svakom sukobu (kada kažemo "svakom sukobu", to zaista i mislimo, obzirom da će vam čak i najobičniji protivnici nanijeti priličnu količinu štete ukoliko niste propisno usavršili svoje vještine blokiranja i napadanja).

No, koliko god mačevanje bilo maestralno realizovano, u Sekiru ćete uživati u još mnogo toga. Volite interesantne priče? Igra će vam ispričati jednu takvu - i to kombinujući tradicionalno opskuran FromSoftware storytelling stil sa nešto pričljivijim likovima. Istraživanje svijeta vam je na prvom mjestu? Znate već da FromSoftware briljira u level dizajnu, koji je ovaj put još vertikalniji i otvoreniji, te vam nudi mogućnost skakanja i korištenja grappling hooka.

A ukoliko vam ni to nije dovoljno, oduševiće vas i prvoklasna atmosfera feudalnog Japana, ali i činjenica da igra uspijeva povezati svoje narativne i gameplay elemente na očekivano vrhunski način. Drugim riječima, očekujte predivne lokacije, misteriozne samuraje i nindže, ali i dosta šunjanja prošaranog adrenalinom nabijenom akcijom koja će vas redovno ostavljati bez daha.

I, što je najbolje od svega, očekujte neočekivano - i Sekiro će vas iznenaditi i oduševiti još i više.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: sword clashing action
Razvojni tim: FromSoftware
Izdavač: Activision
Platforme: PS4 (testirano), PC, Xbox One