Od atomskog rata koji je svijet ostavio u ruševinama je prošlo dvadeset godina, koje je Artyom, inače glavni lik Metro serijala, proveo sakrivajući se od radijacije u moskovskom metrou.

No, nakon dvije decenije provedene u izolaciji, Artyom i ekipa su se konačno zapitali šta se zapravo dešava iznad njihovih glava - i tu kreće vaša nova Metro avantura, u kojoj ćete dobiti vlastiti voz i sa njim proputovati cijelu Rusiju.

Kao i njegovi prethodnici, Metro Exodus nas je najviše impresionirao sa svojom premisom i atmosferom, koje su ovaj put još i bolje nego ikada prije. I to ponajviše jer smo umjesto mračnih tunela i napuštenih vozova, u toku igre istraživali predivne tajge, suncem okupane pustinje i zaleđene obale Volge.

Osim nešto drugačije atmosfere, novi Metro donosi i nekoliko novih gameplay mehanika, koje možda i nisu revolucionarne, ali se u igru uklapaju i više nego dobro. Konkretno, pored šunjanja i napucavanja, ovaj put ćete se baviti i istraživanjem svijeta u potrazi za crafting resursima, koje ćete pak koristiti kako bi u letu unapređivali oružja ili pravili health-kitove.

Ipak, ono što nas je najviše impresioniralo u igri je mogućnost da protivnike u većini slučajeva potpuno zaobiđete - ili da ih eliminišete bez da ih ubijete. Štaviše, neki od protivnika će se čak i predati nakon što sredite određeni broj njihovih saboraca, što je i više nego zgodan detalj.

Na taj način, Exodus ne samo da vas podstiče da se šunjate, već i podupire neke od svojih temeljnih ideja i narativnih nota, što nam je igru učinilo još dražom nego smo očekivali.

Sa druge strane, nismo bili fanovi odluke scenarista da Artyom i ovaj put ostane potpuno nijem dok mu se drugi likovi direktno obraćaju, a povremeno smo znali naići i na iritantne tehničke probleme, koji su varirali od klimavih performansi, pa do protivnika koji bi prolazili kroz zatvorena vrata.

Međutim, uprkos tome, Metro Exodus je igra u kojoj nije teško uživati. Izgleda odlično, priča interesantnu priču i daje vam priliku da njenom svijetu pristupite sa dozom humanosti koju treba objeručke prigrliti.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: FPS
Razvojni tim: 4A Games
Izdavač: Deep Silver
Platforme: PC, PS4 (testirano), Xbox One