Ima li ljepšeg iznenađenja od igre koja vam se učini zanimljivom već na prvi pogled, a čiji izlazak ne morate čekati mjesecima nakon najave?

Ako pitate Respawn Entertainment, inače kreatore originalnog Call of Dutyja i još boljeg Titanfalla, ljepše iznenađenje postoji - i zove se Apex Legends.

***

Uprkos neinspirativnom imenu, Apex Legends je izuzetno interesantna igra. I to ne samo jer su je Respawn i EA najavili i objavili istog dana, već i zbog toga što je u pitanju fantastičan free-to-play battle royale naslov, koji se od konkurentskih igara razlikuje u nekoliko ključnih aspekata.

Prije svega, Apex Legends za sada ne možete igrati solo, već isključivo u timovima od po tri igrača. Pri tome, sva tri člana tima će upravljati različitim herojima, od kojih svaki ima unikatne skillove. Bangalore će tako moći ometati protivnike sa svojim dimnim bombama ili artiljerijskim udarima, dok će Lifeline na raspolaganju imati i više nego koristan medicinski dron, sa kojim može liječiti sebe i svoje suborce.

Pored toga, Apex Legends je - ako nas sjećanje ne vara - ujedno i prva battle royale igra u kojoj se moguće respawnati nakon smrti. Ali, prije nego se zapitate kako to može biti fer, vrijedi istaći da je sama mehanika odlično izbalansirana sa ostatkom igre, jer od preživjelih članova tima zahtjeva da uzmu “banner” od palog suborca, te ga potom odnesu do aparata za respawnanje. A obzirom da su dotični vidljivi svim igračima na mapi, te da se oživljeni igrači u meč vraćaju bez ikakve opreme, respawnanje postaje dodatni aspekt igre sa kojim morate taktizirati.

Naravno, srž akcije i dalje čini klasični battle royale - na početku meča iskačete iz letjelice negdje iznad ogromne mape, na kojoj potom morate pronaći što bolju opremu, trudeći se posljednji ostati na životu. Ali, Apex Legends i tu uvodi nekoliko noviteta, te timovima omogućava da zajedno iskaču iz letjelice, ali i da komuniciraju korištenjem sistema posebnih pingova, sa kojima ćete jednostavno obilježavati protivnike, nova oružja ili interesantne lokacije koje želite istražiti.

Stoga, ukoliko ste raspoloženi za kvalitetan i nešto drugačiji battle royale, vrijeme je da zaigrate Apex Legends i provjerite zašto je već u prvoj sedmici uspio privući preko 25 miliona igrača.

A uskoro, nadamo se, još i više.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: battle royale
Razvojni tim: Respawn Entertainment
Izdavač: EA
Platforme: PS4 (testirano), PC, Xbox One