Nekoliko dana prije nego ćemo zaigrati Kingdom Hearts III, konačno smo shvatili zašto nas nijedan od prethodnih nastavaka ovog serijala - ili barem nijedan od onih koje smo stigli isprobati - nije uspio zadržati uz ekran na duže staze.

A sudeći po tome što Kingdom Hearts III igramo sada već cijelu sedmicu, izgleda da je i Square Enix shvatio kako privući neke nove igrače.

***

Naime, dok su promotivni screenshotovi za prethodne nastavke serijala obilovali likovima iz Disneyevih filmova poput Aladdina, Male sirene i Kralja lavova, same igre su nas na početku uvijek bacale u dosadne svjetove ni nalik Disneyevim.

Za razliku od njih, Kingdom Hearts III počinje nešto drugačije i ubrzo nakon uvodne animacije vas vodi na Olimp, gdje ćete Herculesu pomoći da riješi svoj problem sa Hadom - dok vi budete uživali u predivnim lokacijama koje naprosto oduzimaju dah.

Ništa manje od Olimpa nas nisu impresionirali ni ostali svjetovi koje smo posjetili u igri - bilo da govorimo o lokacijama iz filmova kao što su Tangled, Toy Story ili Frozen, svaka izgleda fantastično i savršeno vjerno izvornom materijalu.

No, za svaku prekrasnu scenu i maestralno animiranog lika iz Disneyevih i Pixarovih filmova (sačekajte samo da vidite Rapunzel, iliti Zlatokosu dok trčkara okolo sa svojom kilometarskom kosom u naručju), tu je po nekoliko iritantnih animacija i likova iz Kingdom Hearts mitologije, koju je najlakše opisati kao najveći nonsens koji je svijet igara vidio u dugo vremena. Istina, fanovima će priča možda i imati smisla jer su odigrali prethodnih desetak nastavaka, ali nama je bila toliko zapetljana i loša da smo je ubrzo počeli u potpunosti ignorisati.

A između te dvije krajnosti - odnosno između predivnih Disneyevih svjetova i grozne Kingdom Hearts priče - udobno se smjestio i više nego jednostavan, ali zabavan akcioni RPG. Drugim riječima, unatoč tvrdnjama nekih fanova, u novom Kingdom Heartsu ćete bez problema pobijediti u skoro svakoj borbi ukoliko budete trčkarali okolo i pritiskali jednu jedinu tipku za napad. Još ako aktivirate i neke od specijalnih napada kada vam ih igra ponudi (a nudiće vam ih jako često) - koji pri tome izgledaju i zvuče kao atrakcije iz Disneylanda, te pršte specijalnim efektima - pred vašom družinom će kao od šale padati i najveći bossovi.

Ukoliko vam to zvuči prihvatljivo i imate strpljenja za kojekakve gluposti sa kojima će vam igra prekidati druženje sa Disneyevim likovima u regularnim intervalima, slobodno zaigrajte i Kingdom Hearts III. Izgleda super, zabavan je za igrati i neće vas puno nervirati ako na vrijeme shvatite kada ga treba ignorisati.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akcioni RPG
Razvojni tim/izdavač: Square Enix
Platforme: PS4 (testirano), Xbox One