I dok čekamo da se Top Gun vrati na kino platna, Bandai Namco nam je ponudio sedmi nastavak svoje Ace Combat franšize, sa kojim su - po svemu sudeći - usrećili kako stare fanove, tako i igrače koji se prvi put susreću sa ovim serijalom.

***

Kao i njegovi prethodnici, Ace Combat 7 donosi arkadni gameplay u kojem ćete upravljati širokim spektrom borbenih aviona. Pri tome, igra će vam ponuditi dva tipa kontrola - jedne pristupačne početnicima i jedne koje bi trebale zadovoljiti zahtjevnije pilote.

Standard kontrole vam tako omogućavaju da sa avionom jednostavno skrećete pomjeranjem lijevog analoga u željenu stranu, dok ćete odabirom Expert kontrola avion prvo morati nageti lijevo ili desno, a zatim i podići ili spustiti njegov nos kako bi zaista i skrenuli tamo gdje želite.

Pored kvalitetnih kontrola, uživanju u letu doprinosi i nekoliko drugih elemenata igre, pa ćete tako osim na brzinu i visinu, morati paziti npr. i na oblake, unutar kojih će vas protivnički senzori teže detektovati - ali u kojima će i upravljanje avionom biti nešto teže zbog leda i padavina.

I tu dolazimo do priče o singleplayeru, koji se - očekivano - fokusira prvenstveno na borbe sa drugim avionima, koje pak možete uništavati mitraljezima, ali i raznim tipovima raketa. No, igra će vam svako malo davati i nešto drugačije zadatke - u jednoj misiji smo tako morali izbjegavati radare na protivničkoj teritoriji, a zatim štititi predsjednikov helikopter od brojnih dronova, dok smo u drugoj morali uništiti više protivničkih baza i vojnih konvoja u zadanom vremenskom roku. Povrh toga, bilo je tu i još interesantnijih misija, poput one u kojoj smo letjeli kroz ogromne kanjone prošarane oštrim stijenama, dok su oko nas sijevale munje koje su remetile rad avionskih senzora i samonavodećih raketa.

I dok su raznolike singleplayer misije ispresijecane animacijama vrhunske produkcije glavna zvijezda igre, Ace Combat 7 nudi i klasične deathmatch i team deathmatch multiplayer modove, kao i nekoliko unikatnih VR misija. Međutim, u njima nažalost nismo mogli uživati, jer nas je već nakon nekoliko sekundi leta u virtuelnoj stvarnosti uhvatio gadan osjećaj mučnine.

Sa svim tim u vidu - i uprkos mučnini izazvanoj VR-om - Ace Combat 7 možemo kao novopečeni fanovi serijala mirne duše preporučiti svima koji su ikada maštali o karijeri borbenog  pilota.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: Wikipedia kaže "combat flight simulator"
Razvojni tim/izdavač: Bandai Namco Entertainment
Platforme: PS4 (testirano), PC, Xbox One