Iako su online bitke sa 64 igrača bile i ostale srž serijala, prva stvar koju smo u novom Battlefieldu isprobali je njegov singleplayer, koji je ovaj put - barem u teoriji - trebao biti pun pogodak. No, situacija se u praksi pokazala nešto drugačijom.

Naime, Battlefield V donosi nekoliko kratkih singleplayer priča koje se fokusiraju na manje poznate bitke Drugog svjetskog rata. Jedna od njih tako prati članicu norveškog pokreta otpora, koja će na skijama juriti po planinama i infiltrirati se u nacistička postrojenja, dok ćete u drugoj upoznati senegalske vojnike koji se protiv sila Osovine bore rame uz rame sa svojim francuskim kolonizatorima.

Međutim, koliko god narativna podloga igre bila zanimljiva, misije koje ćete igrati su neinspirativne, a umjetna inteligencija protivnika - pogotovo u situacijama kada se pokušavate šunjati - toliko loša da ćete se ubrzo zapitati zašto ste singleplayer uopšte i pokrenuli.

Srećom, multiplayer je i ovaj put odličan, bilo da želite igrati dobri stari Conquest, bilo da preferirate modove kao što su recimo Grand Operations ili Frontlines, koji sa svojom kombinacijom Conquesta i Rusha u našim očima predstavlja možda i ultimativno Battlefield iskustvo.

I ne, činjenica da igra trenutno nudi tek 8 mapa nam nije posebno smetala, jer su same mape solidne i dovoljno raznolike da nas zadrže uz ekran neko vrijeme - ako ne i do proljeća, kada bi igra konačno trebala dobiti i poseban battle royale mod.

Naravno, akcija u multiplayeru je i dalje haotična, a igra - baš kao i njeni prethodnici - izgleda i zvuči vrhunski, što samo doprinosi ukupnom dojmu. I, kao šlag na tortu, Battlefield V stavlja još veći fokus na timsku igru, sa support klasom koja svako malo mora opskrbljivati suborce sa municijom i bolničarima koji su jedini u mogućnosti u potpunosti izliječiti ranjenike.

Sve to - zajedno sa standardnom destrukcijom, ali i mogućnošću izgradnje manjih fortifikacija na ključnim lokacijama na mapi - Battlefield 5 čini dovoljno svježim, a istovremeno fanovima poznatim iskustvom, koje će sa besplatnim dodatnim mapama i nadolazećim battle royale modom sa vremenom postati još i bolje.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: FPS
Razvojni tim: DICE
Izdavač: EA
Platforme: PC, PS4 (testirano), Xbox One