Iako se - još uvijek - ne možemo vratiti kroz vrijeme kako bi ponovo uživali u bezbrižnim danima naše mladosti, remakeovi starih igara će dati sve od sebe da nas podsjete na neko drugo doba - baš kao što će to ovih dana pokušati i dobri stari Spyro.

***

Prije nego su osvojili svijet sa Spider-Manom - i nekoliko godina prije nego su nas upoznali sa Ratchetom i Clankom - developeri iz studija Insomniac Games su bili najpoznatiji po svojoj Spyro trilogiji sa originalnog PlayStationa.

Naravno, obzirom da govorimo o seriji 3D platformera iz 90-ih godina prošlog stoljeća, bile su to igre u kojima smo sa svojim likom - inače malim ljubičastim zmajem - trčali i skakali po šarenom svijetu, skupljajući podjednako šarene dijamante i borili se sa još šarenijom postavom protivnika - kako figurativno, tako i doslovno.

I baš kao što je bio slučaj sa prošlogodišnjom Crash N.Sane trilogijom, Reignited Trilogy u jednom paketu donosi osvježene verzije prva tri nastavka Spyro serijala. A kada kažemo “osvježene verzije”, tu prije svega mislimo na vizale, koji su u novim Spyro igrama kreirani iz temelja i, jednom riječju, vrhunski - bilo da govorimo o art-dizajnu bogatom svim mogućim bojama i prezentovanom u visokoj rezoluciji, bilo da pričamo o simpatičnim animacijama koje udišu život brojnim likovima i protivnicima u sva tri nastavka trilogije.

No, ako zanemarimo vizuale, same igre upakovane u njih su ostale identične originalima - što nam zapravo nije predstavljalo nikakav problem. Naime, za razliku od svog suvremenika i originalne PlayStation maskote, Crash Bandicoota, Spyro je klasični 3D platformer u kojem nećete imati problema sa kretanjem kroz nivoe zbog čudne perspektive i loše kamere.

Samim tim, od prve minute ćete moći uživati u šarenilu, opuštenoj atmosferi i old-school platformingu, usput analizirajući evoluciju serijala, koji je od jednostavnog platformera sa minimalističkim gameplay mehanikama prerastao u serijal na čijim novima ćete pronalaziti zabavne i izazovne dodatne zadatke, a kasnije čak i dobiti priliku da ga igrate sa drugim likovima pored samog Spyroa.

Stoga, ukoliko ovih dana tražite igru uz koju ćete se odmoriti kako od svakodnevnih obaveza, ali možda i od drugih igara koje zahtijevaju više pažnje, vremena i koncentracije, Spyro Reignited Trilogy bi mogao biti savršen naslov za vas. A ukoliko se uz to još ubrajate u fanove serijala ili nostalgičare koji se rado sjete 90-ih i svih onih šarenih platformera kojima su nas developeri tada zatrpavali, vašoj sreći neće biti kraja.

Official Site

1/1