Za ljubitelje FPS-ova imamo jednu lošu i jednu dobru vijest. Loša vijest je da je novi Call of Duty ostao bez singleplayer kampanje, a dobra je ta da Black Ops 4 donosi nešto možda čak i bolje umjesto nje.

***

Naravno, pod “nečim boljim” podrazumijevamo Blackout, battle royale mod sa kojim Call of Duty ulazi u novu eru i konkuriše PlayerUnknown'S Battlegroundsu i Fortniteu, divovima žanra o kojima proteklih godina bruji cijeli svijet.

Sam mod funkcioniše na dobro poznatom principu, sa tim da umjesto brojke od 100, trenutno podžava maksimalno 88 igrača. Naravno, nakon što sa njima na početku meča iskočite iz helikoptera negdje iznad ogromne mape, potrebno je da pronađete što bolje oružje i opremu, a zatim i da eliminišete svakoga na koga naiđete kako bi posljednji ostali na životu.

No, Blackout se ne zaustavlja tu, već u klasičnu battle royale formulu uvodi nekoliko elemenata specifičnih za Call of Duty. Na mapi igre ćete tako pronaći lokacije sa dobro poznatih Black Ops multiplayer i zombies mapa kao što su Firing Range, Nuketown i Asylum, dok ćete tu i tamo naići čak i na zombije, koji nisu toliko opasni koliko će vam pokvariti pokušaje da se prišunjate protivnicima ili da im pripremite zasjedu.

Uz to, na raspolaganju ćete imati bogatu ponudu oružja, gadgeta i specijalnih perkova, koji vam omogućavaju da npr. tiše trčite ili da duže zadržite dah prilikom nišanjenja snajperom. I, kao šlag na tortu, tu su i svi oni aspekti Call of Dutyja koje uzimamo zdravo za gotovo, a koji su itekako dobrodošli u jednoj battle royale igri - poput fluidnog kretanja i kontrola, kvalitetnog napucavanja i interfejsa koji je fantastično prilagođen gamepadu.

A jednom kada se - i ako - uspijete odvojiti od Blackouta, Black Ops 4 će vam ponuditi dobri stari kooperativni zombies mod sa nekoliko potpuno različitih mapa, kao i osvježeni kompetitivni multiplayer, u kojem više nema trčanja po zidovima - i u kojem ćete se ovaj put morati manuelno liječiti, jer je automatska regeneracija zdravlja postala stvar prošlosti.

Svemu tome dodajte i nekoliko prvoklasnih novih multiplayer modova kao što su Heist i Control - i dobićete igru koju možemo bezrezervno preporučiti svim ljubiteljima multiplayer FPS-ova. I to pogotovo igračima kojima je Call of Duty proteklih godina malo dosadio.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: FPS
Razvojni tim: Treyarch
Izdavač: Activision
Platforme: PS4 (testirano), PC, Xbox One