Ako je suditi po prvih nekoliko sati igre, Echoes of an Elusive Age će ljude koji to nisu teško pretvoriti u fanove ovog preko 30 godina starog serijala. Istina, to mu ne možemo zamjeriti, no obzirom da nismo neki ljubitelji JRPG igara, te da smo proteklih godina uživali samo u nekoliko njih koji su ili bili za nijansu drugačiji, ili su odisali stilom (tu mislimo prije svega na Ni No Kuni II i Personu 5), moramo priznati kako nas je Dragon Quest XI skoro pa šokirao svojim old-school pristupom žanru.

Priča se tako fokusira na klinca koji saznaje kako je reinkarnacija ko zna kakvog heroja ili božanstva (oprostićete nam nepoznavanje univerzuma igre), zbog čega mora napustiti selo u kojem je odrastao, te iza sebe ostaviti porodicu i potencijalnu ljubav svog života kako bi - pogađate - spasio svijet od sila tame.

I što je najgore od svega, dijalozi su napisani tako da smo tokom razgovora između različitih likova uglavnom kolutali očima, usput se živcirajući i zbog činjenice da je glavni lik jedan od onih koji tokom cijele igre neće prozboriti ni riječi (čast izuzecima, ali nijemi protagonisti su kao koncept davno prevaziđeni).

Nažalost, ni borba nije puno bolja, te će vas podsjetiti na bezbroj drugih old-school JRPG naslova - odvija se na poteze tokom kojih birate da li protivnike želite napasti (i kojim napadom) ili iskoristiti neki od bezbroj predmeta iz svog inventara. A ukoliko nas pitate zašto je razvojni tim omogućio da se tokom borbe sa svojim likom slobodno krećete po areni, iako vaša pozicija ne utiče na samu borbu ili štetu koju nanosite, samo ćemo slegnuti ramenima i produžiti dalje (zli jezici bi rekli da su developeri možda znali koliko je cijela igra zapravo dosadna, pa su time htjeli da vam skrenu pažnju na neke druge stvari, ali mi to nećemo reći).

Naravno, postoji šansa da će se vama svi navedeni aspekti igre i njena old-school atmosfera svidjeti, pogotovo ako se već ubrajate u fanove serijala. Ali, ako kojim slučajem Dragon Questu XI pristupate kao potpune novajlije u potrazi za zanimljivim i šarenim RPG-om… najbolje bi bilo da nastavite sa potragom.

Offical Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: JRPG
Razvojni tim/izdavač: Square Enix
Platforme: PS4 (testirano), PC, Nintendo 3DS, Nintendo Switch