“Ko čeka, taj i dočeka” kaže stara poslovica. “Ali se i načeka”, dodaje narodna mudrost, još jednom dokazujući da i dobre stvari nekada mogu postati bolje uz malo vremena i koju izmjenu tu i tamo…

…baš kao što je slučaj sa novim nastavkom Divinity sage - naime, iako je Original Sin II na PC stigao još prošle godine, oduševivši kako igrače, tako i kritičare, mi smo se odlučili sačekati da nam Larian svoj najnoviji RPG ponudi na konzolama. Samim tim, dobro smo se i načekali, pa nam je zbog toga još i draže što vam možemo reći kako se čekanje itekako isplatilo.

***

Original Sin II uzima sve ono u čemu smo uživali u originalu: opuštenu atmosferu, humor i gomilu sistema koji vam omogućavaju da problemima pristupite na različite načine, te ih kombinuje sa još zanimljivijom pričom i likovima, usput uvodeći nekoliko izmjena u gameplay mehanikama i interfejsu, na taj način igru čineći još interesantnijom i lakšom za igrati.

Borba se tako i dalje odvija na poteze i podržava igranje sa elementima, što će reći da na protivnike i ovaj put možete npr. baciti bure sa vodom i potom ih pogoditi kakvom magičnom munjom ukoliko ih želite ošamutiti. Sa druge strane, tu su i neki novi sistemi, poput magičnog i fizičkog armora koji trebate onesposobiti prije nego protivnicima možete nanijeti štetu (fizički armor blokira magične, a magični fizičke napade), ili recimo svojevrsnih vreća za spavanje, sa kojima u sekundi možete izliječiti cijelu družinu kada ste van borbe, umjesto da ih liječite pojedinačno, sa magijama koje uz to imaju još i spor cooldown, kao što ste to morali raditi u prethodnom nastavku.

Uz to, moramo pohvaliti i igrin interfejs, koji je i ovaj put fantastično prilagođen konzolama (vrlo lako ćete pročitati sav tekst na ekranu čak i kada se izvalite na kauč ili fotelju), sa tim da vam sada omogućava da još lakše odaberete šta od predmeta razbacanih okolo želite pokupiti - dovoljno je da nekoliko sekundi držite pritisnutu tipku X i otvorićete poseban meni sa izlistanim interaktivnim predmetima iz vaše neposredne okoline.

1/1

I dok su novi gameplay sistemi i poboljšanja u interfejsu i više nego dobrodošli, highlight igre su svakako njena atmosfera, priča i likovi, kao i vrhunski napisani dijalozi, koji će vam redovno izvlačiti osmijeh na lice, bilo da se zezate sa raspričanim lobanjama koje vas nagovaraju da otvorite miniranu škrinju sa blagom, bilo da se pravite ludi u razgovorima sa određenim članovima svoje družine.

Ukoliko ga želite igrati u društvu, obradovaće vas činjenica da Original Sin II podržava split-screen multiplayer za dva igrača na jednoj konzoli, ali i online multiplayer za četiri igrača!

A kada je već spominjemo, vrijedi istaći kako u istu tu družinu ovaj put možete pozvati puno interesantnije likove nego prije - Fane je tako nemrtvi kostur koji krade lica od ubijenih protivnika kako bi se maskirao u pripadnika njihove rase, Lohse je opsjednuta demonom koji neke dijaloge može odvesti u potpuno neočekivanom pravcu, dok Sebille može - kao i ostali vilenjaci u igri - jesti dijelove tijela ubijenih protivnika kako bi pristupila njihovim sjećanjima.

I što je najbolje od svega, Original Sin II, osim sa likovima koje ste sami kreirali, možete igrati i kao bilo koji od spomenutih predefinisanih likova, što igru čini još interesantnijom, jer su dešavanja koja čine okosnicu cijele priče vezana upravo za njih.

***

Nakon nekih desetak sati druženja sa igrom, Original Sin II nas je oduševio i više nego smo očekivali. Naravno, uvijek postoji šansa da će nam se kasniji stadiji igre svidjeti nešto manje nego njen početak  - kao što je to bio slučaj sa prvim Original Sinom - ali sudeći po tvrdnjama ekipe iz Lariana, upravo su na posljednje poglavlje igre obratili posebnu pažnju prilikom razvoja Definitive Editiona i pisanja novih linija dijaloga.

A sudeći po do sada viđenom i činjenici da nam je već i sami početak igre puno bolji i zanimljiviji čak i od najinteresantnijih dijelova ionako kvalitetnog Original Sina, nemamo razloga sumnjati u njihove riječi. Sve preporuke!

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: RPG
Razvojni tim: Larian Studios
Izdavač: Larian Studios / Bandai Namco Entertainment
Platforme: PC, PS4 (testirano), Xbox One