Kada ste posljednji put zaigrali nešto zaista originalno i drugačije? Ako nas pitate, odgovor je - onog dana kada smo se dočepali Onrusha, nove igre studija koji nam je podario fantastični Driveclub, ali i gomilu drugih trkaćih igara kojih se rado sjetimo.

***

Čim zaigrate Onrush, shvatićete da pred vama nije tipična trkaća igra. Štaviše, nakon prvih nekoliko utrka - ili bolje rečeno mečeva - postaće vam jasno da uopšte ne igrate trkaću igru.

Naime, iako u Onrushu kontrolišete gomilu različitih motora i automobila, slobodno zaboravite na startne i ciljne ravnine, ali i na sam koncept utrkivanja, obzirom da vam cilj neće biti da stignete prvi ili da imate bolje prolazno vrijeme od drugih igrača. Umjesto toga, igraćete u timovima od po  6 igrača ili botova, a cilj će vam varirati od moda do moda.

Overdrive tako od timova zahtjeva da što prije skupe 10.000 poena korištenjem dobrog starog boosta, dok ćete recimo u Lockdownu sa svojim timom pokušati osvojiti kontrolnu tačku koja stazom juri brzinom od više stotina kilometara na sat.

Pri tome ćete protivnike konstantno pokušavati izgurati sa staze ili natjerati da se slupaju (zbog čega će vas igra tu i tamo podsjetiti na Burnout), istovremeno uništavajući tzv. “topovsko meso”, odnosno vozila koja su tu tek kako bi vam poslužila kao gorivo za boost (što pak podsjeća na Titanfall i njegov Attrition mod).

I ne, ne čini vam se - boost u Onrushu igra izuzetno bitnu ulogu, obzirom da će vam biti neophodan ili kako bi osvajali bodove u određenim modovima, ili za aktiviranje Rush moda, tokom kojeg ćete biti ne samo brži nego inače, već i izvesti specijalni potez svog trenutnog vozila.

Dotični će pak varirati od ofanzivnih, poput olakšanog uništavanja protivnika, do defanzivnih, poput davanja specijalnih štitova vašim saigračima, ili npr. isisavanja boosta iz protivničkih automobila.

A ukoliko vam sve to zvuči previše kompleksno, budite bez brige - Onrush je i više nego pristupačan, a sa svojom pozamašnom singleplayer kampanjom će vas pripremiti za haotični multiplayer, u kojem ćete spoznati pravu čar igre.

Stoga zanemarite sve što ste mislili da znate o arkadnim utrkama i zaigrajte jednu koja to uopšte nije. Uostalom, dok budete uživali u njenom vrhunskom osjećaju brzine, za to vas uopšte neće ni biti briga, jer će vam biti jasno kako je pred vama fantastično iskustvo drugačije od bilo koje druge igre na tržištu.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: arkadno utrk... arkadna borba na točkovima?
Razvojni tim/izdavač: Codemasters
Platforme: PS4 (testirano), Xbox One