Za početak, jasno je da su igre sa stripovskim herojima polako došle do kritične faze kada se materijal toliko isprao i istanjio da je zaista teško napraviti nešto novo, divlje i interesantno. U slučaju Spidermana, stripovskog heroja koji zaista nema sreće sa svojim filmskim izdanjima, igre su uspijevale da koliko-toliko odolijevaju dosadi, ponajviše zahvaljujući činjenici da je bacanje mreže po visokim zgradama zaista impresivno i ludo zabavno. Međutim, ovaj put to više nije dovoljno.

Da, skokovi i navigacija po gradu su super zabavni, ali sve van toga je poprilično prosječno. Grafika je osrednja i primjetna su duga učitavanja između lokacija. Borba se svodi na poprilično puno buttonmashinga, iako je jasno da je ekipa iz Beenoxa pokušala da borbu osvježi sa unošenjem Spideyevog „paukovog čula“ u borbu kao važnog strateškog elementa. Nakon što sam nalupao gomilu generičkih neprijatelja, osjećaj je pomalo praznjikav ž ali se popravio svaki put kada sam uspio da uradim stealth kill i da se nesmetano verem i pentram po zidovima i mračnim hodnicima. Makar nešto dobro!

1/1

Pored toga, priča je pomalo razočaravajuća, te su negativci koje sam sreo tokom igranja dosta slabijeg karakternog značaja od standardnih zlikovaca koji proganjaju paukolikog novinara. Da,  Kingpin je interesantan u stripovima, ali u igri nije baš nešto impresivan. Konačno, Beenox je probao da nas uvede i u život Petera Parkera, novinara i mladog čovjeka, ali i tu je dosada uspjela da odradi svoje, s obzirom da je za misije fotografisanja još uvijek benchmark jedan i jedini Beyond Good and Evil.

Pokušaj implementacije otvorenog svijeta sam dočekao sa oduševljenjem, koje se potom pretvorila u blago razočarenje, da bih na kraju skoro potpuno odustao od želje da radim side-misije i dodatne questove, a koji su neophodni za nagomilavanje XP-a sa kojim otključavate nove sposobnosti. Repetitivnost misija još i nije toliki problem, koliki je nekako prenapuhano i pomalo infantilno ponašanje glavnog lika. U svom „ja sam najcool akcioni heroj ikad“ ponašanju, Spiderman me uspio iznervirati do te mjere da sam molio sva superiorna bića da mi ponude opciju gdje mogu preskakti sekvence sa njegovim laprdanjem.

Konačan zaključak: bronzana sredina. Skakutanje po gradu, lijepljenje mrežom i divljanje sa pentranjem po zgradama će vas jako veseliti, ali što se više spuštate prema ulici, utoliko igra postaje slabija. Stoga, ako imate par sati viška i tražite neku zabavu, The Amazing Spider-Man 2 može poslužiti – ali ne očekujte igru godine.

SPECIFIKACIJE:
Open-world avantura;
Beenox / Activision;
Platforme: PC, PS3, Xbox360 (testirano), PS4, Xbox One