Prije nego je oduševila svijet sa nekoliko bombastičnih nastavaka Uncharteda, a zatim i sa podjednako impresivnom postapokaliptičnim avanturom The Last of Us, ekipa iz Naughty Doga je pravila nešto drugačije igre.

Uostalom, samo bacite pogled na Crash Bandicoot serijal i sve će vam biti jasno.

***

Godinu dana nakon što smo je zaigrali na PlayStationu 4, razvojni tim Vicarious Visions i Activision su krajem juna konačno lansirali Crash Bandicoot N. Sane trilogiju u verzijama za PC, Xbox One i Nintendo Switch.

Za neupućene, u pitanju je kolekcija remastera prva tri nastavka Crash Bandicoota, koji su svjetlo dana ugledali još 90-ih na originalnom PlayStationu. I neće vam dugo trebati da se sjetite gaming trendova sa kraja prošlog stoljeća, obzirom da N. Sane Trilogy - ako zanemarimo osvježenu grafiku i nekoliko dodatnih nivoa - ne mijenja nijedan aspekt originalnih igara.

Drugim riječima, pred vama su tri šarena kvazi-3D platformera, u kojima ćete trčati sa donje prema gornjoj, ili sa gornje prema donjoj strani ekrana - kada već ne budete trčali sa lijeve na desnu. Pri tome ćete redovno skakati po raznim životinjama koje vam predstavljaju protivnike, usput razvaljujući drvene sanduke i sakupljajući jabuke, sa kojima ćete otključavati dodatne živote. Da, dobro ste čuli - dodadne živote - jer ovdje ipak govorimo o igrama koje su izašle kada su životi i game over ekrani bili u modi.

Samim tim, ako ste Crash Bandicoot igre voljeli prije dvadeset i kusur godina, velike su šanse da ćete ih voljeti i danas. Ali, ako vam skupljanje dodatnih života i preskakanje provalija koje je teško izbjeći zbog fiksnih uglova kamere zvuči iritantno, imamo dojam da se uz N. Sane Trilogy nećete baš najbolje provesti.

No, kako priču ne bi završili u negativnom tonu, vrijedi dodati kako sva tri remastera koja smo zaigrali na Switchu izgledaju i vrte se odlično, te kako nove PC, Xbox i Switch verzije trilogije stižu sa par dodatnih, nikada prije viđenih nivoa, koji će biti dostupni i vlasnicima PS4 verzije u vidu besplatne nadogradnje.

Stoga, ako ste raspoloženi za malo old-school platforminga sa kraja 90-ih godina prošlog stoljeća, slobodno zaigrajte i N. Sane Trilogy. U suprotnom je slobodno zaobiđite i zaigrajte nešto modernije - nećemo vas kriviti.

Official Site

1/1

 

PLUS
odličan remaster vjeran originalu, koji uz to nudi i nekoliko dodatnih nivoa;

MINUS
ako niste ljubitelj old-school platformera, nećete voljeti ni Crasha, pogotovo jer kolekciji nedostaje dobri stari Crash Team Racing;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: platformer
Razvojni tim: Vicarious Visions
Izdavač: Activision
Platforme: PS4, PC, Xbox One, Nintendo Switch (testirano)