Sedam godina nakon što je ugledala svjetlo dana, Bandai Namco nam je odlučio ponuditi remaster igre koja ne samo da je definisala prošlu generaciju konzola, već i igre čiji utjecaj na kompletnu industriju osjećamo i dan danas.

Naravno, govorimo o Dark Soulsu, čija remasterizovana verzija je krajem maja stigla na PC, PS4 i Xbox One - i koja se ovog ljeta očekuje na Nintendo Switchu.

***

Dark Souls Remastered je jedan od onih remastera koji nije mijenjao puno toga u odnosu na original, što novajlijama daje priliku da i sami iskuse jednu od najboljih igara svih vremena, a starim fanovima priliku da se podsjete svih njenih vrlina - ali i poneke mane.

Iza svakog ugla ćete tako nailaziti na sitnice koje će buditi sjećanja, bilo da ćete instinktivno izbjegavati opasne zamke, bilo da ćete zastati na trenutak kako bi se prisjetili jeftinih taktika koje ste koristili kako bi prošli određene dijelove igre.

No, više od svega, Remastered će vas podsjetiti na to koliko je svijet Dark Soulsa fantastično dizajniran i zanimljiv za istraživati. Novi igrači će tako ostati oduševljeni otrkivanjem kratica i načinima na koji su povezana područja u igri - i to pogotovo kada nakon desetak sati lutanja kojekakvim šumama, dvorcima i močvarama nabasaju na područje u kojem su počeli igru.

Sa druge strane, stari fanovi će uživati u konačno stabilnim performansama, obzirom da se igra vrti u glatkih 60 frameova u sekundi na svim platformama - pa čak i u područjima poput Blighttowna, u kojima smo se na prošloj generaciji konzola osim sa opasnim protivnicima, često morali boriti i sa framerateom koji je bio sve samo ne ugodan.

Pored boljih performansi i dorađenih efekata - poput recimo vatre i baklji, koji izgledaju znatno ljepše nego prije - Dark Souls Remastered u odnosu na original donosi i nekoliko drugih poboljšanja, uključujući i podršku za veći broj igrača u multiplayeru, kao i password matchmaking sistem nalik na onaj iz Dark Soulsa 3, što će najviše cijeniti igrači koji su igru planirali zaigrati sa prijateljima.

I, šta reći na kraju osim da je pred nama - baš kao i u slučaju originalnog Dark Soulsa - obavezno štivo, koje srdačno preporučujemo kako igračima koji nikada nisu zakoračili u Lordran, tako i onima koji njegove mračne uličice i još mračnije pećine poznaju bolje od ulica vlastitog grada?

Official Site

1/1

 

PLUS
i dalje je to dobri stari Dark Souls, odlične performanse;

MINUS
ništa vrijedno spomena - ako izuzmemo neke sitnije mane originala;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akcioni RPG
Razvojni tim: FromSoftware
Izdavač: Bandai Namco Entertainment
Platforme: PS4 (testirano), PC, Xbox One, Nintendo Switch