Kao i prethodne igre iza kojih stoji Quantic Dream, Detroit je najlakše opisati kao avanturu u kojoj ćete konstantno donositi odluke koje će utjecati na sudbinu vaših likova, njihove odnose sa drugim likovima i svijetom oko njih, ali i na budućnost cijelog tog svijeta.

Samim tim, fokus je u potpunosti na priči i njenim protagonistima, zbog čega nam je izuzetno drago reći kako su ovi elementi Detroita za nekoliko nijansi bolji i zanimljiviji u odnosu na svoje pandane iz Heavy Raina i Beyond: Two Soulsa. A da i ne spominjemo Fahrenheit: Indigo Prophecy...

Priča igre se, naravno, dešava u Detroitu i počinje 2038. godine, a vodi vas u svijet u kojem su androidi postali dio svakodnevnice, koju ćete i sami iskusiti upravo iz njihove perspektive.

Naime, Detroit ćete igrati kao tri androida - kao detektiv Connor, koji pomaže policiji u istraživanju slučajeva vezanih za tzv. “devijantne” androide, odnosno kao Kara i Markus, koji obavljaju uloge kućnih pomoćnika u dvije drastično različite porodice.

Iako će neki igrači sigurno prepoznati glumce koji glume Connora i Karu, većini će vjerovatno najpoznatiji biti Markus, kojem je glas, lice i tijelo posudio Jesse Williams, inače doktor Jackson Avery iz popularne serije Grey's Anatomy.

I dok će Connor ostati vjeran svom kodu, Kara i Markus će ubrzo nakon početka igre razviti vlastitu svijest i postati “devijantni”, što će vama pak omogućiti da oblikujete ostatak njihovih života, prateći priču koja će konstantno i ponekad nezgrapno u prvi plan gurati paralele između borbe za prava afro-amerikanaca i njenih androida.

Očekivano, u toku igre ćete donositi odluke koje neće imati neke velike posljedice, ali ćete isto donositi odluke čije posljedice će priču voditi u potpuno drugačijim smjerovima. I što je najbolje od svega, situacije u kojima ćete se nalaziti i posljedice odluka koje ćete donositi će u većini slučajeva biti uvjerljive i prirodne, zbog čega se u igru vrlo lako uživiti.

Sa druge strane, povremeno ćete nailaziti na scene koje nisu najbolje napisane i koje bi vas svojom klišeiziranom prirodom mogle prilično iznervirati, koliko su nas recimo iznervirale svađe neraspoloženih policajaca i njihovih mrzovoljnih šefova, ili momenti u kojima bi ovisni sin od oca tražio novac za nešto što definitivno nije droga.

No, čak i sa takvim scenama i uprkos nekim ne baš impresivnim preokretima, Detroit je bolje napisan, odglumljen i režiran u odnosu na sve ostale naslove koje potpisuje ekipa iz Quantic Dreama. Tome dodajte još i interesantne odluke čije posljedice će zaista mijenjati tok igre i dobićete naslov koji možemo preporučiti svim ljubiteljima modernih avantura, spremnim da Quantic Dreamu i Davidu Cageu dadnu još jednu šansu.

Official Site

1/1

 

Igru ustupio: Sony Interactive Entertainment Europe

PLUS
neke zaista odlične scene, vaše odluke će imati opipljive posljedice;

MINUS
dijalozi i priča su nekada previše klišeizirani i slabi za svoje dobro;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: avantura
Razvojni tim: Quantic Dream
Izdavač: SIE
Platforme: PS4