Nakon šest solidnih nastavaka, ali svejedno nastavaka urađenih na više-manje isti kalup, Sonyjev Santa Monica Studio je konačno odlučio da redefiniše God of War - i to sa igrom koja je na fascinantan način zadržala osnovne elemente svojih prethodnika, istovremeno serijal mijenjajući iz korijena i dižući ga na neki sasvim novi nivo.

***

Igrajući novi God of War, prvi put u dugo vremena smo se doslovno naježili tokom jedne boss borbe. I to ne samo jer je u pitanju bio boss veći od života - to smo na kraju krajeva i očekivali - već zbog energije kojom kompletna igra odiše.

Naime, tamo gdje smo u prethodnim nastavcima pratili Kratosa koji je bio definisan samo i isključivo svojim bijesom, u novom God of Waru ćemo upoznati njegovu znatno smireniju stranu i pratiti razvoj njegovog odnosa sa sinom, ali i njihove spektakularne avanture u svijetu nordijske mitologije (koja je, by the way, u igri iskorištena i više nego odlično, što će vam postati još i jasnije kada je završite i otkrijete sve njene neočekivane preokrete).

A tamo gdje smo u prethodnim nastavcima akciju posmatrali iz predefinisanih uglova kamere, pogled na istu ćemo ovaj put sami kontrolisati, dok će kamera Kratosu tokom borbe i istraživanja svijeta konstantno biti iza leđa.

1/1

Naravno, promjenu perspektive ćete ponajviše osjetiti tokom borbe sa kojekakvim mitološkim stvorenjima - sa tim da iskustvo još intimnijim čini Kratosova nova Leviathan sjekira, sa kojom će protivnike sjeći, ali i gađati, prije nego je poput kakvog Jedija prizove nazad.

I upravo u tom potezu prizivanja sjekire nazad i pratećoj animaciji se najbolje ogleda odlučnost sa kojom je razvojni tim pristupio novom God of Waru i promjenama koje serijal čine svježijim i boljim nego ikada prije.

Željeli ste bolju priču i kompleksnije likove? Dobili ste ih. Mislili ste da borbi u prethodnim nastavcima nešto nedostaje? Ista vam sada sa svojim runama i dodatnim skillovima nudi ne samo više slobode, već i znatno bolji feedback prilikom svakog udarca. Svijet vam je djelovao previše linearan? U novom God of Waru ćete lutati većim i interesantnijim lokacijama, bogatim zanimljivim opcionalnim aktivnostima i bossovima.

Uz sve to, igra je još i duža od svih numerisanih nastavaka God of Wara zajedno, što samo doprinosi kompletnom iskustvu i osjećaju da ste sa Kratosom i Atreusom zaista otišli na epsku avanturu, u kojoj će vas iza svakog ugla čekati neko novo iznenađenje, spektakularni pejzaž ili još spektakularnija borba.

Stoga zanemarite sve trailere, analize i online diskusije prije nego sebi pokvarite doživljaj i jednostavno - zaigrajte novi God of War. Garantujemo, nećete se pokajati, jer je pred vama ubjedljivo najveći i najbolji nastavak serijala do sada.

Official Site

Igru ustupio: Sony Interactive Entertainment Europe

PLUS
zanimljiva priča, kompleksniji likovi, fantastična borba, odlično iskorištena nordijska mitologija;

MINUS
ako ćemo cjepidlačiti, igri nedostaje za nijansu više (velikih) boss borbi;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: SIE Santa Monica Studio
Izdavač: SIE
Platforme: PS4