Za ljubitelje Far Crya imamo jednu lošu i jednu dobru vijest.

Loša je ta da je priča Far Crya 5, kojoj smo se toliko radovali, slabija od očekivane - i to ponajviše sa svog socio-političkog aspekta, koji je marketing u početku gurao u prvi plan, a koji na kraju nije imao hrabrosti da odabere pravu stranu i da lude kultiste i njihovu okupaciju imaginarnog Hope okruga u američkoj saveznoj državi Montani prikaže onakvim kakvi bi zaista bili u današnjem svijetu.

Sa druge strane, dobra vijest je ta da bi se novi Far Cry uprkos tome - a zahvaljujući svojim ludo zabavnim gameplay sistemima - vrlo lako mogao pokazati kao najbolji nastavak u serijalu.

***

Gdje god se okrenete u novom Far Cryu, dočekat će vas neka nova haotična scena. U jednom trenutku ćete tako, lutajući šumom, na obližnjoj cesti primjetiti sudar koji će izazvati požar i spaliti cijelo područje - zajedno sa konvojem protivnika koji je upravo stigao i krenuo pucati na vas.

U drugom ćete se pak naći oči u oči sa pumom, da bi u pokušaju da pobjegnete od nje na krov najbliže kolibe shvatili da i pume u Far Cryu 5 znaju skakati po krovovima… prije nego i na vas i na pumu zapuca protivnički dvokrilac koji je u tom trenutku krenuo nadlijetati područje u kojem ste se zatekli.

Kompanjoni koje ćete moći regrutovati tokom igre će varirati od običnih ljudi, preko posebnih plaćenika, pa do životinja poput simpatičnog psa Boomera ili recimo medvjeda Cheeseburgera.

I mogli bi mi tako u nedogled, obzirom da Far Cry 5 nudi zaista gomilu odlično povezanih sistema, koji - jednom kada se sudare i izazovu haos - igru čine nevjerovatno zabavnom za igrati.

Naravno, šunjanje i bombastična akcija su i dalje podjednako validne opcije, a na raspolaganju ćete i ovaj put imati solidnu ponudu različitih skillova - sa tim da ćete ih u novom Far Cryu otključavati završavanjem posebnih izazova, a ne klasičnim prikupljanjem iskustvenih poena. Tome dodajte i mogućnost regrutovanja kompanjona nalik na one iz Far Crya 2 (koji vam mogu pomoći da se vratite u akciju kada vas protivnici eliminišu), ili recimo gomilu različitih vozila kojima možete upravljati i koja variraju od aviona do traktora - i dobićete igru kojoj svako može pristupiti na svoj način.

1/1

Međutim, koliko god navedeni elementi bili zabavni sami po sebi - ali i u kombinaciji sa drugima - ubjedljivo najveća i najbolja promjena u odnosu na prethodne nastavke je način na koji ćete otključavati nove misije. Naime, umjesto pentranja po kojekakvim tornjevima, nakon čega bi na mapi otključali sve sporedne questove i druge aktivnosti u okolini, Far Cry 5 se odlučio za novi pristup istraživanju svijeta igre, koji je najlakše opisati kao - organski.

Sada ćete tako oslobađanjem kampova od protivnika omogućiti pokretu otpora da se vrati u isti te da vam ponudi nove questove vezane za taj kamp, ali i zadatke koji će vas odvesti na nove lokacije, gdje ćete otključati neke nove misije i tako u krug.

Isto tako, organski ćete otkrivati i druge sporedne aktivnosti - ako npr. naiđete na ribarski časopis, na mapi će vam iskočiti ikonica sa oznakom gdje možete upecati ribu o kojoj ste upravo čitali, dok će vam jedan pogled na znak o jelenima koji pretrčavaju šumsku cestu na mapi označiti gdje te iste jelene možete loviti.

Nego, da ne dužimo - koliko god vi možda Ubisoftu zamjerali na smjeru u kojem su krenuli nakon kultnog Far Crya 2, nemoguće je osporiti kako je u pitanju serijal koji je pronašao svoj put i koji - uprkos narativnim problemima - igračima uvijek ponudi ono u čemu najviše uživaju. I to svaki put u sve boljem i boljem pakovanju.

Official Site

PLUS
organski način otkrivanja sporednih misija i aktivnosti, gomila zabavnih sistema koji izazivaju haos na svakom koraku;

MINUS
priča je mogla biti i bolja, pogotovo kada je u pitanju prikaz ludih kultista;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: FPS
Razvojni tim/izdavač: Ubisoft
Platforme: PC, PS4 (testirano), Xbox One