Šest godina nakon što su nas oduševili sa fantastičnim - i fantastično teškim - roguelike naslovom FTL: Faster Than Light, iz studija Subset Games su sada za nas pripremili nešto potpuno drugačije.

***

Into the Breach je u svojoj biti vrlo jednostavna naučno-fantastična strategija na poteze. Na raspolaganju imate tri ogromna robota, sa kojima trebate ili eliminisati sve divovske vanzemaljce koji se pojave na mapi, ili preživjeti određeni broj poteza prije nego se isti ti vanzemaljci povuku.

No, kada kažemo kako trebate “preživjeti određeni broj poteza”, pod time ne mislimo samo na vaše robote, već i njihove pilote, ali i lokalno stanovništvo, čije zgrade će vanzemaljci vrlo rado napasti svaki put kada im se za to ukaže prilika.

Naravno, jednom kada izgubite određeni broj civilnih objekata, igri će biti kraj - a ukoliko vam ni to nije dovoljno kompleksno, igra će vam u svakoj misiji davati i dodatne, ali srećom opcionalne ciljeve. U jednoj ćete tako morati uništiti obližnju branu, a u drugoj recimo spasiti nekoliko starih tenkova, koje ćete u kasnijim potezima moći čak i iskoristiti u borbi sa vanzemaljcima.

Tokom igre bi mogli ostati ugodno iznenađeni i kvalitetom njene priče (koju je pisao legendarni Chris Avellone) - ali i fantastičnim načinima na koji je ista povezana sa gameplay mehanikama.

I što je najbolje od svega, igra je sve te sisteme povezala na zaista vrhunski način, konstantno vas tjerajući da taktizirate i donosite pakleno teške odluke. Nekada ćete se tako morati pomiriti sa gubitkom pilota ili dva kako bi spasili civile, dok ćete u drugim situacijama žrtvovati cijele kampanje samo kako bi spasili svog najiskusnijeg pilota i sa njim krenuli u nove bitke.

Uz to ćete iz kampanje u kampanju otključavati ne samo nove robote i pilote, već i nova oružja i skillove za njih, te usput upoznavati razne tipove vanzemaljaca, od kojih će svaki imati specifične napade i pristup borbi.

Zbog svega toga, igrajući Into the Breach ćete se osjećati kao da igrate spektakularnu naučno-fantastičnu verziju šaha. Svako malo ćete stati kako bi pažljivo razmotrili opcije i isplanirali sa kojim robotom, kada i sa koje strane treba napasti kojeg vanzemaljca - prije nego shvatite da ste zaribali situaciju i da vam nema druge nego da predate kampanju i krenete ispočetka. A to vam - sasvim smo sigurni - sa ovako kvalitetnom strategijom nikada neće biti mrsko.

Official Site

1/1

 

PLUS
odlična atmosfera, iznenađujuće zanimljiva priča i način na koji je povezana sa gameplay mehanikama, vrhunski povezani turn-based sistemi i načini na koje možete utjecati na tok bitke;

MINUS
ništa vrijedno spomena;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: strategija na poteze
Razvojni tim/izdavač: Subset Games
Platforme: PC