Nakon što su nas sa posljednjih nekoliko nastavaka Tropico serijala podsjetili koliko je zabavno igrati se diktatora na čelu banana republike, iz studija Haemimont Games su ovaj put odlučili da nam ponude nešto potpuno drugačije.

Konkretno, odlučili su da nas odvedu na Mars.

***

I dok će drugi city-builder naslovi od vas zahtijevati da izgradite idealnu modernu metropolu, ili recimo idilični srednjevjekovni gradić, Surviving Mars će vam dati zadatak da izgradite prvu ljudsku koloniju na Marsu.

No, prije nego uopšte dovedete kolonizatore na Crvenu planetu, moraćete se pobrinuti da im obezbijedite ne samo smještaj, već i osnovne uslove za život. Sa svojom armijom dronova ćete tako morati izgraditi električnu mrežu i rudnike za resurse neophodne za dalji razvoj, a potom i pogone koji će proizvoditi vodu, kisik i hranu.

Pri tome, moraćete paziti na omanju gomilu drugih detalja, od prašine koja se diže sa površine planete i oštećuje obližnje objekte, pa do transporta resursa sa jedne lokacije na drugu. A da i ne spominjemo meteore i pješčane oluje, koje će sa vremena na vrijeme odlučiti da vam pomrse planove...

Naravno, jednom kada vaši ljudi stignu na Mars, suočit ćete se sa nekim potpuno novim problemima - trebaćete im naći posao, ali i pobrinuti se za njihovu mentalnu stabilnost, što je potpuno razumljivo, obzirom da ste ih upravo doveli pod staklenu kupolu na planeti bez kisika.

Iako je dostupan na PC-u, Surviving Mars smo zaigrali na PlayStationu 4 - i nismo imali apsolutno nikakvih problema ni sa performansama, a ni sa kontrolama. Još samo kada bi igra imala tutorial...

I dok je sama igra ne samo drugačija od klasičnih city-buildera, već i prilično interesantna, izazovna i zabavna, do sada smo naišli i na nekoliko manjih problema.

Prije svega, Surviving Mars ne nudi regularni tutorial, već samo nezgrapni hint sistem - zbog čega smo na kraju pogledali nekoliko YouTube tutoriala kako bi pohvatali konce igre. Osim toga, nezgrapno nam je djelovala i gradnja određenih objekata, poput npr. električnih instalacija, koja će zahtijevati da manuelno zaobilazite određene prepreke, umjesto da igra - barem donekle - automatizira taj proces.

Međutim, jednom kada savladate osnove i kada shvatite šta se očekuje od vas, Surviving Mars će se pretvoriti u onaj tip city-buildera u kojem ćete provoditi sate i sate, optimizirajući planove i gradeći idealna naselja. A to što su dotična ovaj put na Marsu, igru će samo učiniti još zanimljivijom.

Official Site

1/1

 

PLUS
zanimljiva kombinacija survival i city-builder igara;

MINUS
nedostatak tutoriala, neki elementi gradnje bi mogli biti više automatizovani;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: city builder/survival
Razvojni tim: Haemimont Games
Izdavač: Paradox Interactive
Platforme: PC, PS4 (testirano), Xbox One