I dok je originalni Ni No Kuni pažnju plijenio činjenicom da su na njegovom razvoju sarađivali dokazani RPG veterani iz studija Level 5 i legende japanske animacije, kultni Studio Ghibli, Ni No Kuni 2 je pred sobom imao nešto teži zadata kada je privlačenje pažnje u pitanju.

No, nekoliko sati druženja sa igrom je bilo sasvim dovoljno da nam se svidi znatno više od svog prethodnika.

***

Ni No Kuni 2 počinje iznenađenjem. I ne, naravno da vam nećemo reći kakvim. Ali, dotično smo jednostavno morali spomenuti, jer je već od prve minute dalo naslutiti kako je pred nama nešto drugačiji i zanimljiviji JRPG od tipičnih predstavnika žanra.

Tokom igre ćete tako redovno otkrivati nove i često neočekivane elemente - u početku će to biti zabavna, iako jednostavna borba u stvarnom vremenu, koja se umjesto u potezima, odigrava u stvarnom vremenu i fokusira na lake i teške napade, odnosno na blokiranje protivničkih napada i izmicanje istim. Zatim ćete početi skupljati različite tipove kompanjona koji će vas pratiti na vašoj avanturi, da bi nedugo potom otkrili i aspekt igre u kojem kontrolišete cijele armije i borite se sa protivničkim generalima na ogromnim bojnim poljima.

A onda ćete stići do dijela u kojem gradite i upravljate vlastitim kraljevstvom - što je trenutak u kojem će ovaj naizgled jednostavni JRPG, sve sa mapom kojom se krećete kao u Final Fantasyju VII i gomilom random borbi, poprimiti neku sasvim novu dimenziju.

I tu negdje ćete se pomiriti sa činjenicom da je Ni No Kuni 2 zapravo klasična bajka, nakon čega vam više neće smetati ni jednostavna priča, baš kao ni naivni glavni lik, inače dječak-kralj koji je ostao bez porodice i kraljevstva i čiji povratak na tron će biti vaš glavni zadatak.

A osim što je zanimljiv mehanički, Ni No Kuni 2 je i prilično šarmantan - nas je tako posebno oduševio soundtrack, na kojem su svoje mjesto našle i epske teme koje vam daju do znanja da je pred vama ogromna avantura, ali i razigrane melodije uz koje ćete se opuštati na ulicama svojevrsnog orijentalnog fantasy Las Vegasa...

...što nas samo podsjeća na to koliko su nam zapravo dragi vizuelni stil igre i njen šareni i maštoviti svijet, u kojem ćete u jednom trenutku pričati sa stanovnicima spomenute kockarske prijestolnice, a u drugom lutati začaranom šumom ili se boriti sa nebeskim piratima na obližnjim planinama.

Zbog svega toga, ne preostaje nam ništa drugo nego da vam Ni No Kuni 2 srdačno preporučimo - prije nego se vratimo vlastitim avanturama u njegovom predivnom svijetu i našem vlastitom kraljevstvu.

Official Site

1/1

 

PLUS
zanimljiva i zabavna borba, predivan svijet, odličan soundtrack, opuštena atmosfera, upravljanje kraljevstvom;

MINUS
priča zna biti jednostavna, likovi naivni, a titlovi u nekim dijalozima prebrzi;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: JRPG
Razvojni tim: Level 5
Izdavač: Bandai Namco Entertainment
Platforme: PC, PlayStation 4 (testirano)