Nakon što smo iz mjeseca u mjesec čitali vijesti o rekordima koje je igra obarala na Steamu, usput slušajući priče prijatelja oduševljenih avanturama u njenoj early access verziji, prije nekoliko dana smo konačno i sami zaigrali taj famozni PlayerUnknown’s Battlegrounds.

I nije nam dugo trebalo da shvatimo zašto je PUBG u tako kratkom roku privukao preko 30 miliona igrača.

***

Ukoliko nekim slučajem niste upoznati sa battle royale igrama, inspirisanim istoimenim japanskim filmom (i njegovom dosadnjikavim holivudskom kopijom poznatijom kao Hunger Games), budite bez brige - cijeli koncept je i više nego jednostavan.

Konkretno, u slučaju PlayerUnknown’s Battlegroundsa, stotinu igrača će na početku svakog meča iskočiti iz aviona negdje iznad ogromne mape igre, bez ikakvog oružja ili dodatne opreme. Nakon što se spuste na tlo, cilj im je ostati posljednji na životu, što će pak postići istraživanjem mape i pronalaženjem najbolje moguće opreme, sa kojom će potom eliminisati sve protivnike na koje naiđu.

No, ostati živ u Battlegroundsu nije toliko jednostavno, jer će vas osim drugih igrača, u tome pokušati spriječiti i misteriozna plava izmaglica koja okružuje mapu i koja se konstantno širi, svakih nekoliko minuta vas usmjeravajući ka slučajno odabranim lokacijama na mapi.

Za to vrijeme, svi koji se zateknu izvan označenog područja i unutar izmaglice će polako gubiti health i na kraju zaginuti daleko od akcije i metaka drugih igrača.

1/1

I upravo u toj sam-protiv-svih atmosferi i lutanju ogromnom mapom leži najveća čar igre, jer nikada nećete znati gdje će vas tačno izmaglica usmjeriti - a da i ne spominjemo kako nikada nećete biti sigurni odakle vas protivnik može zaskočiti ili eliminisati bez da ga uopšte i vidite.

Mi smo tako znali odigrati mečeve u kojima bi napravili uspješnu zasjedu na jednoj lokaciji, na kojoj bi ostali i po 10-15 minuta, ali smo isto tako odigrali i ko zna koliko mečeva u kojima smo konstantno bili u pokretu, pokušavajući pobjeći izmaglici i izbjegavajući lokacije koje su izgledale kao idealne za protivničke zasjede.

Ovdje također moramo istaći i to kako smo tokom dvadesetak sati druženja sa igrom do sada naišli tek na jednog očiglednog cheatera, dok smo u ostalim mečevima ginuli ili zbog nedostatka sreće ili zbog vlastite smotanosti.

A sada, ako ćete nas ispričati, moramo vas napustiti i vratiti se na PUBG servere u potrazi za novom dozom adrenalina i napetog nadmudrivanja sa milionima drugih igrača...

Official Site

PLUS
fantastična battle royale atmosfera;

MINUS
poneki cheater;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: battle royale
Razvojni tim: PUBG Corporation
Izdavač: Tencent Games
Platforme: PC (testirano), Xbox One