Iako je izgrađen na temeljima fantastičnog Metal Gear Solida V, neće vam dugo trebati da shvatite kako je Metal Gear Survive znatno drugačija igra u odnosu na svoje prethodnike. I to ne samo zato što je ne potpisuje legendarni kreator serijala, Hideo Kojima.

***

Tamo gdje ste se u Metal Gear Solidu šunjali po protivničkim bazama i izigravali akcione heroje, u Metal Gear Surviveu će vas dočekati nešto sasvim drugačije - survival iskustvo u kojem ćete tamaniti misteriozne kristalne zombije, istovremeno pazeći ne samo na zdravlje i staminu, već i na glad i žeđ vašeg lika.

Osim toga, tokom igre ćete postepeno otkrivati i gomilu drugih sistema, pa ćete pored konstantne potrage za hranom i vodom morati razmišljati i o prikupljanju raznih materijala i izradi kojekakvih oružja i zamki, sa kojima ćete usporiti ili onesposobiti zombije. A da i ne spominjemo to da ćete morati raditi i na izgradnji kompletne baze u koju ćete se vraćati poslije svake misije...

I tu negdje će na površinu početi da isplivavaju sitnice koje Metal Gear Survive čine sasvim solidnom i prilično napetom kombinacijom horora i survivala. Nama se tako posebno svidjela mogućnost da ispred sebe podignemo ogradu kroz koju smo potom, kao u Walking Deadu, zombije boli improviziranim kopljem, a ostali smo i bez teksta kada smo vidjeli neka od čudovišta koja je za igru dizajnirao Masahiro Ito, legenda koja stoji iza stvorenja koja su svojevremeno tumarala Silent Hillom.

Koliko god mi voljeli bogatu ponudu isprepletenih gameplay sistema, Metal Gear Survive je možda čak i previše kompleksan za vlastito dobro - iako će neki igrači sigurno cijeniti tu kompleksnost i činjenicu da će ih igra zatrpati sa gomilom mehanika na koje konstantno treba obraćati pažnju.

No, ono što nas je najviše iznenadilo je količina Metal Gear duha kojeg je igra zadržala, iako to od nje iz ko zna kojeg razloga nismo očekivali. Priča će tako početi sa cut-scenama od skoro pola sata i ponudiće vam dosta toga što bi od jednog Metal Geara i očekivali, uključujući sumnjive organizacije i likove sa imenima kalibra “Section” i “Goodluck”, što će - ako ništa - izvući osmijeh na lice fanova serijala.

Naravno, imajući u vidu situaciju u Konamiju proteklih godina, jasno nam je zašto će mnogi fanovi odbiti da igri uopšte daju šansu. Ali, isto tako ćemo vam preporučiti da - ukoliko ste iole zainteresovani za kompleksno survival iskustvo u Metal Gear ruhu - barem razmislite o tome da isprobate i Metal Gear Survive.

Official Site

1/1

 

PLUS
nekoliko zanimljivih gameplay sistema, napeto, dizajn određenih stvorenja;

MINUS
previše tmurna atmosfera, možda i previše kompleksan za vlastito dobro;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: survival
Razvojni tim/izdavač: Konami
Platforme: PC, PS4 (testirano), Xbox One