Iako je u pitanju često nezaboravno iskustvo, loviti čudovišta nije lako, što će vam potvrditi ne samo igrači koji su uživali u Witcheru 3, već i milioni ljubitelja Monster Huntera, serijala koji je - nakon godina dominacije na japanskom tržištu - sa najnovijim nastavkom konačno stekao popularnost na globalnoj sceni.

***

Prije nego što kažemo bilo šta drugo o igri, moramo priznati kako nas je, kao igrače koji do sada nisu imali dodira sa ovim serijalom, Monster Hunter: World ugodno iznenadio.

Umjesto naslova koji je sve samo ne pristupačnan novajlijama, ispostavilo se da World zapravo i nije toliko strašan za savladati. Naime, premisa igre je jednostavna - vi ste lovac na čudovišta, koji će iz nekog od brojnih kampova razbacanih mapom krenuti prvo u potragu, a zatim i lov na raznorazne tipove čudovišta., koja variraju od ogromnih dinosaurusa i zmajeva, pa do kojekakvih hibrida prehistorijskih životinja i pripadnika modernog životinjskog carstva.

Ponuda oružja i različitih setova armora u igri je i više nego bogata, što nas podsjeća na to da uopšte nismo ni spomenuli crafting sisteme ili recimo pripremanje različitih obroka koji će vam obezbijediti bonuse tokom borbe... najkraće rečeno, kada zagrebete malo ispod površine, ispod jednostavne premise igre ćete otkrićete svijet u kojem se možete zabavljati mjesecima i mjesecima.

Naravno, plijen ćete nakon lova iskoristiti kako bi sebi od njega napravili nova oružja ili armor, sa kojima ćete kasnije loviti neka nova i još opasnija čudovišta. Pri tome će svako od njih zahtijevati nešto drugačiji pristup borbi, jer su nekima slabe tačke recimo glava i rep, a nekima stomak i prednje kandže, tako da ćete redovno morati obraćati pažnju na njihovo ponašanje i reakcije na vaše napade, te se u letu prilagođavati situaciji kako bi lov uspješno priveli kraju.

A onda ćete se uhvatiti kako počinjete razmišljati poput pravog lovca, planirajući kako da uopšte priđete lovini i razmišljajući o tome da u pomoć pozovete i druge lovce, u čemu će vas igra konstantno ohrabrivati sa svojim multiplayerom, koji omogućava da svaki quest odigrate kako sami, tako i u društvu sa do tri druga igrača.

No, čak i ako zanemarimo multiplayer, Monster Hunter: World je igra koju svakako vrijedi zaigrati. Ako ništa, onda barem kako bi prošetali njenim veličanstvenim svijetom i kako bi se na trenutak osjetili kao potpuni stranac u svojevrsnom jurskom parku, u kojem ćete se konstantno diviti njegovim stanovnicima… prije nego se sjetite da ste najobičnije krvoločno ljudsko biće, koje ih želi sve uloviti i njihovu kožu pronosati prije nego to pođe za rukom vašim prijateljima i drugim lovcima.

1/1

 

PLUS
atmosfera, svijet, čudovišta;

MINUS
kontrole su pomalo krute;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akcioni RPG
Razvojni tim/izdavač: Capcom
Platforme: PC, PS4 (testirano), Xbox One