U žanru krcatom naslovima koji rijetko kada uspiju u većim brojevima privući nove igrače, FighterZ se u kratkom roku uspio istaći iz mase i zainteresovati ne samo ljubitelje borilačkih igara i Dragon Balla, već i neku potpuno novu publiku.

***

Dragon Ball FighterZ je jedna od onih igara koje vas već na prvi pogled ostavljaju bez daha - i to prije svega zahvaljujući činjenici da izgleda apsolutno spektakularno i na momente čak i bolje od crtića na kojem je bazirana.

Novi likovi će tako u borbu ulijetati u kratkoj animaciji punoj energije i potom se sudariti sa protivnikom, usput razmjenjujući opake poglede, dok će situacije u kojima oba igrača istovremeno pokušaju ugrabiti onog drugog rezultovati epskim šaketanjem, a ne jednostavnim odbijanjem jednog od drugog. Tome dodajte i klasične over-the-top Super Saiyan poteze, odbacivanje protivnika jednim udarcem u nebesa i uništavanje kompletnih arena pravovremenim aktiviranjem određenih komboa i dobićete igru koja je toliko vjerna Dragon Ballu da ćete se zapitati da li će je iko ikada uopšte i pokušati nadmašiti.

A osim što izgleda fantastično, FighterZ oduševljava i svojim gameplay mehanikama, koje sa jedne strane nude dovoljno dubine da usreće hard-core fanove žanra, dok su sa druge toliko pristupačne da će u igri bez puno problema uživati i potpune novajlije.

1/1

Naime, za razliku od recimo Street Fightera i Marvel vs. Capcoma, FighterZ nudi puno jednostavnije kontrole, koje vam omogućavaju da sa većinom likova na isti način izvodite slične poteze, ali i da kompleksne napade i komboe aktivirate kombinovanjem svega nekoliko tipki - ili recimo čak brzim pritiskanjem iste tipke 4 ili 5 puta zaredom.

I ne, u ovom slučaju to ne znači da igra ohrabruje button mashing, što će vam postati kristalno jasno ako se kao novajlija okušate bilo u lokalnom, bilo u online multiplayeru protiv nekog iskusnijeg protivnika.

Naravno, pored klasičnih versus modova koje možete igrati online i offline, FighterZ nudi i solidan Arcade mod, u kojem će od uspjeha u jednom meču ovisiti protivnici koji vas čekaju u idućem, kao i prilično zanimljiv i zabavan Story mod, u kojem ćete otključavati nove likove i unapređivati stare, krećući se po svojevrsnoj board game mapi od jedne borbe do druge.

Najkraće rečeno, FighterZ je savršena Dragon Ball igra, koju možemo mirne duše preporučiti kako fanovima serije, tako i ljubiteljima borilačkih igara, ali i svim igračima kojima ideja da na kraju meča svojim Kamehameha potezom unište pola planete zvuči iole privlačno.

Official Site

PLUS
igra izgleda nevjerovatno dobro, jednostavne kontrole, vrhunska borba u kojoj će uživati kako početnici, tako i iskusni igrači;

MINUS
ništa posebno;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: borilačka igra
Razvojni tim: Arc System Works
Izdavač: Bandai Namco Entertainment
Platforme: PS4 (testirano), Xbox One, PC