2017. je toliko bogata dobrim igrama da smo na trenutak zaboravili kako smo početkom godine, tamo negdje između Yakuze 0 i Persone 5, zaigrali i odlični Horizon Zero Dawn. No, Sony i Guerilla Games su odlučili da nas podsjete na svoj najnoviji hit sa ekspanzijom koja nam je poslužila kao najbolja moguća priprema za nadolazeću zimu.

***

The Frozen Wilds donosi sve ono u čemu smo uživali u originalnom Horizonu - zanimljivu priču, predivne pejzaže, nesvakidašnje mašine koje tumaraju okolo i zabavan sistem borbe sa njima - i sve to na potpuno novom području na mapi, koje savršeno odgovara imenu same ekspanzije.

Tokom nekih petnaestak do dvadeset sati igre, koliko nam je trebalo da završimo sve nove questove, imali smo priliku uživati u snijegu, snježnim mećavama, zaleđenim planinskim jezerima i općenito hladnoj atmosferi koja je toliko dobro dočarana da nam je nakon nekog vremena postalo hladno i u stvarnom životu.

I nisu samo snijeg i led ono u što smo gledali dok smo se zajedno sa Aloy smrzavali u divljni novog Horizona - bilo je tu i polarne svjetlosti, gejzira, pa čak i jedan poveći aktivni vulkan, koji je sa svojim zlosutnim dimom dominirao horizontom, čineći Frozen Wilds istinskom poslasticom za oči.

1/1

U onim rijetkim trenucima u kojima nismo svu svoju pažnju posvećivali divljenju ljepoti svijeta igre, otkrivali smo nove niti priče o misterioznom Banuk plemenu i prijetnji sa lokalne planine, koja mašine u njihovoj regiji čini agresivnijim i opasnijim nego inače.

I baš kao u originalu, priča u Frozen Wildsu će vas redovno podsjećati na to koliko je Aloy susretljiva, dobroćudna i spremna da pomogne drugima u svakom trenutku - ali i heroina svjesna svijeta u kojem se zatekla, komentarišući na prilično zanimljive načine tradicije ljudi sa kojima će je njena nova avantura upoznati.

Naravno, usput ćete se boriti i sa nekim potpuno novim i neočekivano opasnim tipovima mašina, poput recimo Frostclawa, kojeg je najlakše opisati kao gargantuanskog mehaničkog križanca gorile i medvjeda, čiji ledeni napadi mogu izmjeniti samu okolinu u kojoj se borite, time vam otežavajući kretanje i izbjegavanje napada, ali i postavljanje zamki i precizno nišanjenje, bez kojeg ćete ga teško pobijediti.

I ne, čak ni nova oružja vam neće biti od velike pomoći ukoliko ih ne unaprijedite i borbi ne pristupite taktički, pažljivo planirajući kako da mašinama onemogućite da izvode određene napade i tako sebi olakšate život.

Ukratko, ako ste kao i mi na prvi pogled zavoljeli neobični svijet Horizon Zero Dawna, Frozen Wilds vam možemo preporučiti kao obavezno štivo koje će vam ponuditi novi uvid u njegove misterije i podsjetiti vas na sve ono u čemu ste uživali u originalu. A ukoliko uz to još volite zimu i snijeg, Horizon bi vam uskoro mogao postati i draži nego što ste očekivali.

Official Site

PLUS
vrhunska zimska atmosfera, zanimljiva priča, nove mašine i borba sa njima;

MINUS
borba sa ljudskim protivnicima je i dalje slaba (sreća pa je nema puno);

SPECIFIKACIJE:
Žanr: ledena akcion avantura
Razvojni tim: Guerrilla Games
Izdavač: SIE
Platforme: PlayStation 4
Igru ustupio: Sony Interactive Entertainment Europe