Nakon skoro deset godina modernog i naučno-fantastičnog ratovanja, Call of Duty igrače u novom nastavku vraća u rovove Drugog svjetskog rata, gdje će napucavajući naciste proputovati Stari kontinent uzduž i poprijeko.

***

Ubjedljivo najveći novitet u igri - odnosno u njenom singleplayeru - je povratak health packova, koje ćete koristiti kako bi se izliječili i koje ćete pronalaziti razbacane po nivoima, iako ćete ih moći dobiti i od svojih saboraca, baš kao i dodatnu municiju ili bombe, nakon što ubijete određeni broj protivnika.

Sama kampanja je više-manje upravo ono što smo od novog izleta serijala u Drugi svjetski rat i očekivali - biće tu standardnih Call of Duty misija u kojima u akciju ulijećete sa nekoliko različitih likova - poput recimo misije u kojoj sa pješadijom osvajate određenu lokaciju, da bi istoj toj pješadiji kasnije pomagali iz zraka, preuzimajući ulogu pilota borbenog aviona - ali i klasičnih scena kakve smo viđali u filmovima, poput iskrcavanja na Normandiju na Dan D, ili npr. scene u kojoj iz crkvenog tornja snajperom eliminišete naciste na obližnjem trgu.

Osim toga, igra će u nekoliko navrata usporiti tempo i omogućiti vam da se do cilja prošunjate bez dizanja uzbune, a u jednom trenutku ćete čak uskočiti u čizme francuske pripadnice pokreta otpora, sa kojom ćete obaviti zamjenu dokumenata sa savezničkim agentom u okupiranom Parizu.

Štaviše, igra je određene momente u priči - na naše iznenađenje - ispričala sa izvjesnom dozom uzdržanosti, tako da se ne trebate bojati da ćete jednom, kada krene priča o holokaustu i nacističkim logorima, ulijetati u iste i oslobađati ih poput kakvog tipičnog FPS heroja.

Sve to singleplayer kampanju čini solidnom i relativno zanimljivom, iako ćete se, između bombastičnih akcionih sekvenci i vrhunski produciranih animacija, nerijetko osjećati kao da ste zalutali u streljačku galeriju u zabavnom parku koju ste posjetili već bezbroj puta.

Usput, vrijedi istaći kako sama priča i likovi koje ćete tokom nje upoznati nisu posebno interesantni, iako će sa vremena na vrijeme pokazati i malo ljudskosti - ali tek toliko da nas podsjeti koliko smo oduševljeni Wolfensteinom II, čija postava likova je na nivou koji od Activisionovog serijala u biti nismo ni očekivali.

1/1

Naravno, kao i svaki nastavak do sada, novi Call of Duty pored singleplayer kampanje nudi i bogatu ponudu multiplayer modova. Ljubitelji kooperativnog napucavanja će tako doći na svoje u Nazi Zombies modu, dok će igrači koji preferiraju kompetitivni multiplayer na raspolaganju imati klasične PVP modove, uključujući Capture the Flag, Domination i Kill Confirmed, ali i jedan potpuno novi.

Naime, u War modu ćete morati obaviti nekoliko zadataka specifičnih za mapu na kojoj se trenutno nalazite, dok će vas protivnički tim pokušati spriječiti u toj namjeri. Na jednoj mapi ćete tako iz protivničke baze morati ukrasti gorivo za svoje tenkove, te iste potom otpratiti do cilja, a na drugoj zauzeti vilu, iz koje ćete kasnije kretati u akciju, pokušavajući izgraditi pontonski most za svoje jedinice.

Ipak, koliko god da nam se War mod sviđao - a prilično nam se sviđa - i koliko god mi cijenili nešto sporiju akciju u kojoj više nema duplih skokova i trčanja po zidovima, Call of Duty: WWII kompetitivni multiplayer je jednostavno prebrz za naš ukus. Igrajući ga, redovno smo ginuli svakih nekoliko sekundi, bez da smo dobili priliku da taktički pristupimo situaciji ili da, gluho bilo, reagujemo na protivničku paljbu.

Samim tim, multiplayeru nismo posvetili puno pažnje, ali ako se već ubrajate u ljubitelje serijala, vjerovatno ste savršeno svjesni šta vas u njemu očekuje - što se može reći i za ostatak igre. Pa, ukoliko ste već raspoloženi za novi Call of Duty u Drugom svjetskom ratu, znate šta vam je činiti.

https://www.callofduty.com/wwii

PLUS
solidna singleplayer kampanja, novi War multiplayer mod;

MINUS
multiplayer je i dalje haotično prebrz, povremeni problemi sa matchmakingom;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: FPS
Razvojni tim: Sledgehammer Games
Izdavač: Activision
Platforme: PC, PlayStation 4 (testirano), Xbox One
Igru ustupio: Activision