Gran Turismo Sport od vas želi napraviti boljeg vozača i trkača - i tom cilju je podređen skoro svaki element igre.

Umjesto klasične singleplayer kampanje, Sport tako nudi kolekciju različitih izazova, koji variraju od standardne Gran Turismo auto škole, preko misija u kojima trebate prestići određen broj automobila, pa do utrka u kojima ćete morati taktizirati sa izmjenom guma i dosipanjem goriva.

Ljubitelji fotografije će u novom Gran Turismu vjerovatno pronaći svoj novi hobi u vidu Scapes moda, koji vam omogućava da svoje limene ljubimce fotografišete na raznim lokacijama razbacanim diljem svijeta.

I svaki od tih izazova je tu da vas nauči vještinama koje će vas učiniti boljim sportistom, bilo da će vam automatski poništiti rezultat ako izletite sa staze, bilo da će vas diskvalifikovati ukoliko dotaknete drugi automobil.

Uz to, Gran Turismo Sport nudi i opsežne tutoriale za sve staze koje ćete pronaći u igri, podijeljenje na posebne sekcije u kojima ćete vježbati pojedinačne krivine i dijelove staze dok ih ne usavršite - što je nama pomoglo ne samo da savladamo određene krivine koje su nam oduvijek predstavljale problem, već i da zavolimo određene staze i konačno shvatimo koliko su zabavne za voziti.

Jednom kada savladate osnove igre i sportskog ponašanja na stazi, moći ćete se posvetiti i nikad ozbiljnijem Gran Turismo online multiplayeru u Sport modu, u kojem ćete učestvovati u trkama i turnirima sankcionisanim od strane internacionalne automobilske organizacije FIA. I, što je najbolje od svega, upravo ćete kod drugih igrača primjetiti zavidan nivo vozačke kulture na kojem igra insistira i koji se u drugim trkaćim naslovima rijetko kada viđa.

Naravno, koliko god igra forsirala fair-play, isti nam ne bi puno značio da njena srž - tj. samo iskustvo vožnje - nije na nivou. Ali, kao što smo od Polyphony Digitala mogli i očekivati, vozni model novog Gran Turisma je apsolutno fantastičan.

Svaki automobil koji smo isprobali je bilo uživanje voziti čak i na standardnom DualShock 4 kontroleru i sa nekoliko osnovnih asistencija poput ABS-a, dok će iskusniji vozači vjerovatno biti oduševljeni detaljnim tuning opcijama i podrškom za njihove skupe volane.

1/1

Osim u samom činu vožnje, tokom igre ćete uživati i u vrhunskoj audio-vizuelnoj prezentaciji, čiji apsolutni highlight su predivno osvjetljenje i odličan osjećaj brzine, zbog kojeg nas je prvi put u dugo vremena naprosto bilo strah pritisnuti gas “do daske”.

Ovdje također moramo pohvaliti i soundtrack igre, u koji je Polyphony Digital ubacio svega pomalo - od rocka i elektronike uz koje naprosto morate juriti što brže možete, pa do jazza koji će biti savršena podloga igrinim elegantnim menijima (u kojima ćete ne samo kupovati nove automobile i prijavljivati se za online utrke, već i čitati kojekakve zanimljivosti poput crtica iz historije određenih proizvođača automobila).

Nažalost, Gran Turismo je u procesu prelaska na novu generaciju konzola i orijentacije ka ozbiljnom online utrkivanju ostao bez nekoliko bitnih elemenata koji su krasili prethodne nastavke serijala.

Za razliku od raskošnog Gran Turisma 6 i njegovih 1.000 i kusur automobila i preko 80 staza, Sport tako nudi tek oko 150 automobila i 40-ak staza, a ostali smo uskraćeni i za dinamičku izmjenu dana i noći, kao i za promjenjive vremenske uvjete.

Ukoliko Sport budete igrali offline, na raspolaganju ćete imati isključivo Arcade mod sa klasičnim utrkama i drift izazovima, ali i VR mod, u kojem vlasnici PSVR-a mogu uživati u 1-na-1 utrkama u virtuelnoj stvarnosti.

I dok će se broj automobila i staza (a nadamo se i vremenskih uvjeta) povećati jednom kada Polyphony Digital izbaci nekoliko DLC-ova za igru, Gran Turismo Sport će po svemu sudeći zauvijek ostati više-manje online-only igra, obzirom da su singleplayer izazovi, kao i mogućnost kupovine novih automobila, u potpunosti nedostupni ukoliko niste konektovani na Internet.

No, uprkos navedenim nedostacima, Gran Turismo Sport vam jednostavno moramo preporučiti kao ubjedljivo najbolju simulaciju vožnje koju smo ikada zaigrali. Uostalom, koga briga što donosi manje automobila i staza u odnosu na prethodnike i konkurenciju, kada vam nudi ne samo fantastičan vozni model i vrhunsko iskustvo utrkivanja, već i priliku da svoje vještine za virtuelnim volanom podignete na neki sasvim novi nivo?

http://www.gran-turismo.com/us/products/gtsport/

PLUS
vrhunski vozni model, fantastičan osjećaj brzine, detaljni tutoriali za svaku stazu, fokus na fair-play, predivno osvjetljenje;

MINUS
ponuda automobila i staza u odnosu na konkurenciju, izostanak dinamičke izmjene doba dana i različitih vremenskih uvjeta, veći dio igre nedostupan u offline modu;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: automobilska simulacija
Razvojni tim: Polyphony Digital
Izdavač: SIE
Platforme: PlayStation 4