Iako neočekivan, prošlogodišnji izlet Total War serijala u fantasy vode se pokazao ne samo kao ozbiljan, već i prilično uspješan, tako da smo nepune dvije godine nakon originalnog Total War: Warhammera dobili i drugi nastavak trilogije sa kojom je Creative Assembly dokazao da njihova RTS/TBS formula funkcioniše odlično i izvan historijskih okvira.

***

Kao i njegovi prethodnici, novi Total War kombinuje strategiju na poteze sa onom u stvarnom vremenu - svojim kraljevstvom ćete tako i ovaj put upravljati na posebnoj mapi, na kojoj se akcija odvija u potezima i na kojoj ćete morati paziti na bezbroj elemenata poput poreza, javnog reda i političkih saveza, dok će se bitke između vaših i protivničkih armija odvijati na odvojenim mapama i u stvarnom vremenu.

Kada su u pitanju konkretni noviteti, Total War: Warhammer II donosi četiri potpuno nove frakcije, koje su - ako nas pitate - još i zanimljivije od onih iz prethodnog nastavka. High Elves će tako moći manipulisati mišljenjima drugih frakcija, dok će njihovi Dark Elves rođaci na raspolaganju imati opciju da ratne zarobljenike pretvore u roblje, prije nego što im smrt vlastitih saboraca na bojnom polju podigne moral.

Sa druge strane, gušteroliki pripadnici Lizardmen frakcije će svoje gradove povezivati nevidljivom magičnom mrežom, a u borbama će jahati na dinosaurusima, dok će Skaven frakcija obradovati sve ljubitelje štakora koji se planiraju osloniti na svoju brojčanu nadmoć.

Od ostalih noviteta, vrijedi istaći Vortex kampanju, u kojoj se sve frakcije na mapi bore za nadmoć i ostvarivanje posebnih ciljeva koji će ih dovesti do pobjede, pri čemu svaka frakcija ima i vlastite rituale koje može obaviti i koji će im donijeti specijalne bonuse i dodatne jedinice.

Naravno, tu su i brojna sitna poboljšanja koja će cijeniti kako ljubitelji prethodnog nastavka, tako i novajlije (najviše ćete ih primjetiti u interfejsu, koji je sada nešto intuitivniji i bogatiji korisnim opcijama i podsjetnicima), a Creative Assembly je najavio i patch koji će vlasnicima prvog i drugog Total Warhammera omogućiti da zaigraju tzv. Mortal Empires kampanju, koja kombinuje mape i frakcije iz obje igre u jednu epsku stratešku cjelinu.

Samim tim, ukoliko ste uživali u originalu, neka vam Mortal Empires posluži kao dodatni razlog da zaronite u strateške dubine Total War: Warhammera II. A čak i ako do sada niste imali iskustva sa sličnim igrama, Warhammer II možete iskoristiti kao ulaznicu u fascinantni svijet Total War strategija - trebaju vam samo strpljenje i volja da naučite njihove sisteme i mehanike, nakon čega vas čekaju sedmice i mjeseci taktiziranja i nadmudrivanja sa protivničkim armijama.

https://www.totalwar.com/total_war_warhammer_2

1/1

SPECIFIKACIJE:
Žanr: strategija
Razvojni tim: Creative Assembly
Izdavač: SEGA
Platforme: PC