Malo je igara u čijem svijetu i atmosferi uživamo onoliko koliko smo proteklih godina uživali u gradovima koje smo posjetili u Dishonoredu. Original nas je tako oduševio sa svojim sumornim Dunwallom i njegovim štakorima preplavljenim ulicama, da bi nas Dishonored 2 odveo u potpuno drugačiji, ali podjednako impresivan ambijent suncem spržene Karnace.

Naravno, u međuvremenu smo zaigrali Knife of Dunwall i Brigmore Witches, fantastične DLC-ove za originalni Dishonored, koji su nam pokazali drugu stranu Dunwalla - baš kao što nam je Death of the Outsider ovih dana pokazao drugu stranu predivne Karnace.

Iako igru otvara jedan od najmanjih nivoa u serijalu, Death of the Outsider će vas u kratkom roku podsjetiti na njegove najbolje adute, počevši od impresivnog svijeta, čija historija se nazire iza svake predivno dizajnirane tapete i još ljepše lokalne arhitekture, preko melanholične atmosfere koja savršeno upotpunjava priču igre, pa do vrhunskog dizajna nivoa i slobode koju ćete imati u pristupu misijama.

I dok je premisa igre nešto zanimljivija u odnosu na Dishonored 2, njena priča zanemaruje razvoj određenih likova iz prethodnih nastavaka, koji će se bez puno pitanja i propisnih narativnih opravdanja vratiti starim navikama. Ipak, bez želje da vam spoilamo bilo šta, reći ćemo samo kako Death of the Outsider prati Billie Lurk i njenog mentora Dauda u njihovim nastojanjima da stanu u kraj misterioznom Outsideru - inače svojevrsnom božanstvu koje je u prethodnim igrama davalo natprirodne moći našim likovima.

I budite bez brige - to što će se Billie zamjeriti Outsideru ne znači da na raspolaganju neće imati vlastite natprirodne skillove. Štaviše, imaće neke od najboljih koje smo do sada vidjeli u Dishonoredu.

1/1

Umjesto Blinka, za teleportovanje ćete ovaj put tako koristiti Displace, koji vam omogućava da na željenu lokaciju postavite specijalni marker, na koji se kasnije možete teleportovati dok god vam je isti u vidnom polju - pa čak i ako ga gledate kroz kakvo staklo ili rešetke, kroz koje inače ne bi mogli proći.

A ukoliko imate problema sa pristupom određenim lokacijama, u pomoć će vam priskočiti Foresight, skill koji zaustavlja vrijeme i Billie daje priliku da izađe iz svog tijela, te da istraži okolinu poput kakvog lebdećeg duha, sve dok joj ne nestane mane (uz to, tokom korištenja Foresighta možete postavljati i Displace markere gdje god želite, što vam otvara dodatne nove opcije).

I, kao šlag na tortu, tu je Semblance, skill koji vam omogućava da doslovno ukradete lice nekom stražaru ili civilu, te da potom - u stilu Agenta 47 - u njihovoj koži ušetate u zabranjeno područje bez dizanja uzbune.

Osim što su maštoviti, navedeni skillovi su u Death of the Outsideru iskombinovani sa sistemom regenerišuće mane, što ohrabruje improvizaciju i eksperimentisanje, usput čineći kompletno iskustvo igranja osjetno drugačijim u odnosu na prethodne nastavke serijala.

Sa druge strane, dizajn nivoa je više-manje onakav na kakav smo u Dishonoredu i navikli, što će reći - vrhunski. Svojim ciljevima ćete tako u većini slučajeva moći pristupiti na više načina, iako moramo priznati da nam je posljednja misija bila pomalo iritantna i teža nego smo očekivali - i to upravo zbog svog neobičnog level dizajna i opasnih novih protivnika pokraj kojih smo se uporno (i često neuspješno) pokušavali prošunjati.

A kada smo već kod stvari koje su nas iritirale, moramo se dotaći i nekoliko napornih bugova - zvuk i pozadinska muzika su na određenim lokacijama bili iscjepkani, zbog čega je igra na momente zvučala kao da se ne može odlučiti koji zvuk i temu želi staviti u prvi plan, konstantno prekidajući svaki mogući zvuk nakon par sekundi, a naišli smo i na bug koji otežava kretanje uvis tokom korištenja Foresighta, zbog kojeg smo se povremeno morali boriti sa kontrolama kako bi se popeli preko određenih barijera.

Međutim, nijedan od tih problema nije ni približno dovoljan razlog da preskočite Death of the Outsider, obzirom da je svijet Dishonoreda - i tu se vraćamo na ono što smo rekli na početku - nešto zaista posebno, a svaka prilika da ga posjetimo i uživamo u njegovoj atmosferi novi razlog da se ponovo zaljubimo u serijal sa kojim je Arkane dokazao da pravi neke od najboljih i najzanimljivijih stealth i immersive sim igara na svijetu.

https://dishonored.bethesda.net/en/outsider

PLUS
fantastičan svijet, predivna atmosfera, zanimljiva premisa, sloboda u pristupu misijama, nove moći, level dizajn;

MINUS
priča na momente djeluje zbrzano i zanemaruje razvoj likova iz Dishonoreda 2, muzika i zvuk povremeno zvuče iscjepkano, poneki sitni bug;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: immersive sim
Razvojni tim: Arkane Studios
Izdavač: Bethesda Softworks
Platforme: PC (testirano), PlayStation 4, Xbox One