Agents of Mayhem je jedna od onih igara koje je najlakše opisati kao kombinaciju nekoliko drugih naslova - tu su opičeni Saints Row univerzum i humor, šarolika postava likova sa unikatnim vještinama koja u sjećanje priziva Overwatch, kao i haotična akcija koju je najlakše opisati kao Diablo iz trećeg lica.

I, što je najbitnije, u pitanju je izuzetno zabavna kombinacija navedenih igara.

Priča igre prati članove naslovne agencije, čije ime je zapravo skraćenica od Multinational Agency Hunting Evil Masterminds, koji će u futurističkoj verziji Seula ratovati protiv Legiona, organizacije čije ime govori sve što trebate znati o njima, obzirom da je Legion u ovom slučaju skraćenica od League of Evil Gentleman Intent on Obliterating Nations.

Naravno, ovakve skraćenice su samo vrh ledenog brijega kojeg predstavlja igrin humor, tako da tokom cijele svoje Mayhem avanture možete računati na opuštenu atmosferu i solidne, iako ponekad jeftine šale, prisutne kako u dijalozima i cut-scenama, tako i u kratkim, ali slatkim opisima raznih skillova i oružja kojima možete opremiti svoje likove.

I upravo su ti likovi glavne zvijezde igre - naime, Agents of Mayhem možete zaigrati sa 12 potpuno različitih agenata, od kojih svako ima unikatne vještine i pristup akciji. Hollywood je tako tipična zvijezda akcionih filmova, sa skillovima koji se fokusiraju na automatsko oružje i ogromne eksplozije, dok će recimo Daisy okolo juriti na svojim rolama, a protivnike eliminisati ogromnim minigunom.

1/1

No, različiti likovi i njihove vještine su samo jedan aspekt lude Mayhem akcije, obzirom da ćete od samog početka - i to sa svakim likom - na raspolaganju imati trostruki skok, što vam povećava mobilnost i olakšava potragu i pristup posebnim kristalima razbacanim po mapi, sa kojima ćete pak otključavati nove vještine za svoje likove.

Osim toga, tokom igre ćete konstanto pronalaziti i nova oružja i dodatake za njih, što vam pak omogućava da svoje najdraže agente još više prilagodite svom stilu igre, ali i da taktizirate prilikom odabira tima kojeg vodite na misije.

Kakvog sad tima, pitate se? Najkraće rečeno, Agents of Mayhem nudi sistem nalik na tag-team borilačke igre, poput recimo Marvel vs. Capcoma - dok se vi borite sa protivnicima sa jednim likom, dva druga lika će biti spremna da uskoče u akciju na pritisak tipke, bilo da na taj način želite sačekati da se ranjenom agentu regenerišu zdravlje i štit, bilo da su vam njihova oružja i vještine u tom trenutku korisniji nego oružja i vještine aktivnog člana tima.

Navedeni sistemi vam omogućavaju da svakoj misiji pristupite na drugačiji način, kombinujući različite agente i njihove vještine kako bi se prilagodili protivnicima koji vas čekaju, ali i odabranom nivou težine.

Međutim, koliko god nam srž igre, odnosno njena šarmantna postava likova i haotična akcija bili dragi, Mayhem pati i od nekoliko problema. Prije svega, igra vam neće na adekvatan način dati do znanja kada ste ranjeni, zbog čega je teško procijeniti pravi momenat za izmjenu aktivnog lika ili bježanje u zaklon, bez da konstantno buljite u health bar.

Pored toga, moramo se požaliti i na dosadnjikave sporedne aktivnosti, koje se svode na jednostavnu eliminaciju gomile protivnika, ali i na performanse u PS4 verziji igre, koje su sa jedne strane prihvatljive, ali sa druge nas tjeraju da se zapitamo zašto Mayhem nismo zaigrali na PC-u koji igru može pogurati u stabilnih 60 frameova u sekundi, što bi akciju učinilo znatno tečnijom i zabavnijom.

Kada se sve sabere i oduzme, ostaje nam prilično šarmantna igra, sa raznolikom postavom likova i haotičnom akcijom koja možda i nije potkrijepljena pretjerano maštovitim aktivnostima, ali je dovoljno zabavna sama po sebi da ćete u Mayhemu, kao i u Diablu, uživati u tamanjenju protivnika kombinovanjem ludih skillova svojih likova, usput se smijući njihovim šalama i humoru kakav smo i očekivali od nove igre kreatora dragog nam Saints Rowa.

http://www.aomthegame.com/

PLUS
odlična postava likova, humor, kombinovanje brojnih skillova i oružja;

MINUS
performanse u PS4 verziji, sporedne aktivnosti nisu pretjerano zanimljive, nedostatak feedbacka kada ste ranjeni;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akcioni RPG/third-person shooter
Razvojni tim: Volition
Izdavač: Deep Silver
Platforme: PlayStation 4 (testirano), PC, Xbox One