Final Fantasy XII, originalno objavljen još 2006. na PlayStationu 2, je ubrzo nakon izlaska pronašao svoje fanove - ali i igrače koji nisu bili oduševljeni Square Enixovim novim RPG-om. No, u koju god grupu da spadate, Final Fantasy XII The Zodiac Age bi vas vrlo lako mogao zainteresovati za igru koju ste mislili da ste ostavili iza sebe.

Kao i kod drugih propisno urađenih HD remastera, grafika i prerenderisane cut-scene, koje su nekada na PlayStationu 2 oduzimale dah, su tako ispeglane i u Full HD rezoluciji izgledaju čak i nešto bolje nego biste očekivali - pogotovo kada u obzir uzmete njihovo godište. Još bolji segment prezentacije je soundtrack, koji je dostupan kako u originalnoj, tako i u rearanžiranoj verziji, snimljenoj sa simfonijskim orkestrom i obogaćenom sa nekoliko potpuno novih kompozicija.

Od ostalih tehnikalija vrijednih spomena, tu su još i stabilniji framerate, kao i standardni PSN trofeji, koji bi komplecioniste uz igru mogli zadržati i duže nego su planirali.

Sa druge strane, The Zodiac Age donosi i nekoliko dobrodošlih gameplay noviteta, koje su premijerno predstavljene 2007. godine u International Zodiac Job System verziji igre. Likovima iz svoje družine nakon nekog vremena tako možete dodijeliti i drugu klasu (pored glavne koju ćete odabrati kada vam se prvi put pridruže), a na raspolaganju ćete imati i fast-forward opciju, sa kojom gameplay možete ubrzati 2, odnosno 4 puta - što ćete itekako cijeniti dok budete lutali dugačkim hodnicima i područjima koja nisu posebno interesantna.

Na kraju, tu je i Trial mod, u kojem ćete pokušati dogurati što dalje u 100 borbenih izazova - ako i kada se jednom zasitite regularnog story moda.

1/1

Eh sad, ukoliko se pitate kakva se igra zapravo krije ispod svih tih noviteta, očigledno se ne družite dovoljno sa Final Fantasy fanovima. Naime, kao što fanovi serijala već dobro znaju, Final Fantasy XII donosi relativno zanimljivu priču o političkim spletkama u okupiranim kraljevstvima svijeta nazvanog Ivalice, te više-manje standardne JRPG gameplay mehanike, među kojima se ponajviše ističe sistem borbe. Dotični vam omogućava da svoje likove “isprogramirate” kako bi sami obavljali skoro sve zadatke - svakom članu družine tako možete dati spisak prioriteta (kada i kojim magijama/oružjima da napada protivnike, a kada i kojim magijama/napitcima da liječi svoje suborce).

Istina, sistem otključavanja i aktiviranja novih skillova je pomalo konfuzan i tražiće određeni period navikavanja prije nego pohvatate sve njegove konce. Ali, kada ga shvatite i savladate, počet ćete uživati u borbi i bogatstvu opcija koje imate na raspolaganju prilikom upravljanja svojom družinom.

I to bi otprilike bilo to, tako da nam ne preostaje ništa drugo nego da Final Fantasy XII The Zodiac Age preporučimo svim fanovima originala, ali i drugim ljubiteljima JRPG-ova koji su ovih dana u potrazi za novom ili nešto starijom, ali i dalje prilično svježom avanturom.

http://www.finalfantasyxii.com/


PLUS
remasterizovani vizuali, novi soundtrack, fast-forward opcija, zanimljiv sistem borbe;

MINUS
otključavanje novih skillova zna biti konfuzno;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: JRPG
Razvojni tim/izdavač: Square Enix
Platforme: PlayStation 4