Warhammer 40k univerzum ima neku posebnu čar sa svim svojim beskrajnim ratovima, gotičkim katedralama na svemirskim brodovima, manijakalnim orcima sa cockney naglaskom i fanatičnim svemirskim marincima, koji će sa osmijehom umrijeti za svog Imperatora.

A kada tu čar upakujete u kvalitetan RTS, kao što je to uradio Relic sa svojim Dawn of War serijalom, lako je shvatiti zašto su ljudi jedva dočekali Dawn of War III.

***

Iako eksperimentiše sa formulama prethodnih nastavaka, ali i sa elementima MOBA igara, Dawn of War III ne odmiče daleko od klasičnih real-time strategija, tako da srž igre i dalje čini prikupljanje resursa, građenje baze i razvijanje jedinica koje ćete slati na prve linije. I to važi za sve tri igrive rase - u ovom slučaju svemirske marince, orke i eldare - koje su, po nepisanom pravilu, međusobno potpuno različite.

Svemirski marinci su više manje dobro poznati svakome ko je ikada zaigrao neki Warhammer 40k naslov, dok su orci i eldari zanimljiviji nego biste to pomislili na prvi pogled - eldari koriste regenerirajuće štitove i mogu se teleportovati između građevina u svojim bazama (koje također mogu teleportovati sa jednog mjesta na drugo), dok se orci oslanjaju na brojnost, koristeći otpad od uništenih građevina i protivničkih mehaničkih jedinica kako bi izgradili vlastite mechove i unaprijedili jedinice.

I dok vam navedeni stilovi igranja u kombinaciji sa opcijama za otključavanje specijalnih skillova (poput npr. nevidljivosti ili privremenih štitova za određene jedinice) omogućavaju razvijanje različitih taktika, igra je nažalost ostala bez par elemenata koji su mnogim igračima bili jako dragi u originalnom Dawn of Waru i njegovom drugom nastavku - bez sistema morala i bez standardnih zaklona. Naime, moral vojske je u potpunosti izbačen, zbog čega će se sve vaše jedinice boriti do smrti, ne pokušavajući pobjeći kako bi osigurale pojačanja, dok su zakloni ostali u igri, ali samo u vidu nekolicine bunkera, protiv kojih su najefikasnije melee jedinice.

1/1

Koliko god Dawn of War III ličio na klasične strategije, od njih je toliko i drugačiji jer - poput Warcrafta III - stavlja poseban fokus na herojske jedinice, koje u pravim rukama mogu preokrenuti tok bitke i bez puno muke sravniti sa zemljom cijele protivničke armije.

A osim što je njima zabavno upravljati dok tamane na desetke običnih jedinica, heroji u akciji izgledaju apsolutno spektakularno, bilo da je u pitanju vođa svemirskih marinaca, koji će svojim maljem razbacivati obližnje orke na sve strane, bilo da je u pitanju ogromni mehanički eldar, koji će zabiti svoj mač u zemlju i potom se zaletiti u protivnike, pretvarajući ih u prah i pepeo.

Ovdje moram istaći i to kako nažalost nisam stigao isprobati Dawn of War III multiplayer - umjesto toga, posvetio sam se isključivo njegovoj singleplayer kampanji, koja se u prvih desetak sati igre pokazala kao prilično zabavna - iako ne bez svojih mana.

Na papiru, ideja da u svakoj misiji kontrolišete drugu rasu - u jednoj npr. svemirske marince, u drugoj orke, a u trećoj eldare, pa potom ponovo orke - je zanimljiva. Ali, izvedba iste nije na nivou, jer ćete prvu polovinu kampanje provesti pokušavajući da naučite prednosti i mane jedinica sve tri igrive rase, jer vas Dawn of War III neće u akciju uvoditi polako poput Blizzardovih strategija.

Tome dodajte još i neintuitivni interfejs za nadogradnju heroja i jedinica (koji zahtijeva previše klikova za svaku akciju i od samog početka nudi sve nadogradnje, pa čak i za jedinice koje niste ni vidjeli u prethodnim misijama) i dobićete nepregledni haos u kojem se novim igračima jako teško snaći.

Također, u jednoj od kasnijih misija sam naišao i na bug koji mi je onemogućio napredak, zbog čega sam misiju morao početi na drugoj težini kako bih otključao iduću - što u jednu ruku nije strašno, ali u drugu iritira, jer mi je bez ikakve potrebe oduzelo nekih 30-45 minuta života.

***

No, uprkos tim problemima, u Dawn of Waru III sam proteklih dana prilično uživao. Sa svojim herojima me je podsjetio na Warcraft III, a sa svojim univerzumom na to koliko volim Warhammer 40k, tako da ću mu se ovih dana rado vratiti kako bih odigrao i drugu polovinu kampanje, u nadi da me očekuju još veći i još opasniji heroji sa kojima ću tamaniti na stotine orka, marinaca i eldara koji mi se nađu na putu.

http://www.dawnofwar.com/

PLUS
heroji, Warhammer 40k univerzum;

MINUS
interfejs, poneki bug tu i tamo;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: RTS
Razvojni tim: Relic Entertainment
Izdavač: Sega
Platforme: PC