Moram priznati kako nikada nisam bio posebno zainteresovan ni za Dragon Quest, a ni za Dynasty Warriors, tako da sam prije nekoliko godina propustio priliku da zaigram originalni Dragon Quest Heroes. No, sada kada je pred nama novi nastavak ovog Square Enixovog naslova, odlučio sam da mu ipak dam šansu.

***

Nego, zašto pored Dragon Questa spominjem Dynasty Warriors, pitate se? Za neupućene, Dragon Quest Heroes igre kombinuju svijet i likove iz Dragon Quest univerzuma sa gameplay mehanikama iz Dynasty Warriorsa, inače serijala poznatog po svojim bitkama sa stotinama protivnika - što će reći da od Heroesa možete očekivati hack’n’slash akciju u kojoj ćete tamaniti na stotine čudovišta, koji ne predstavljaju ništa drugo nego topovsko meso, povremeno nailazeći na bossove koji će zahtijevati nešto pažljiviji pristup borbi, odnosno izmicanje njihovim napadima i korištenje štita.

Međutim, developeri iz studija Omega Force, inače kreatora samog Dynasty Warriorsa, su ovaj put odlučili ostati nešto vjerniji korijenima Dragon Questa, pa su se još više fokusirali na RPG elemente igre - posjećivanje novih gradova i lokacija, lutanje divljinom između njih i pronalaženje nove opreme za vaše likove.

Uz to, novi Heroesi donose i različite tipove vremenskih uslova koji će utjecati na borbu, kao i kooperativni multiplayer za do četiri igrača (istini za volju, u nekoliko navrata kada sam pokušao pronaći druge igrače sa kojima bih odigrao prvih nekoliko questova u igri, nisam imao sreće, tako da sam se na kraju vratio singleplayeru).

1/1

Od ostalih elemenata igre, vrijedi spomenuti još i mogućnost prebacivanja sa jednog na drugog lika iz vaše družine, što nisam koristio pretjerano često u prvih nekoliko sati igre (koliko sam do sada proveo uz Heroese II), kao i mogućnost da svog lika nakratko pretvorite u neko od ogromnih čudovišta, kada ćete na raspolaganje dobiti i nove skillove i magije - što je pak opcija koju sam koristio kada god bih za to dobio priliku, obzirom da igru čini još zabavnijom. A kako i ne bi, kada vam omogućava da se pretvorite u bijesni oblak koji protivnike prži munjama, ili ogromnog kamenog golema, pod kojim se trese tlo kojim hoda.

Sve to je novim Heroesima upakovano u priču u kojoj likovi iz drugih Dragon Quest igara zaglave u nepoznatom svijetu, gdje im upravo vi trebate pomoći da otkriju šta se zapravo desilo, istovremeno pokušavajući da spriječite rat sedam velikih kraljevstava.

No, ako mene pitate, priču možete komotno ignorisati, te se opustiti uz nezahtjevnu hack’n’slash akciju, uz koju se vrlo lako odmoriti od svih onih ogromnih igara koje su proteklih mjeseci zahtijevale svu našu pažnju. Naravno, ukoliko se ubrajate u fanove serijala, priča će vam možda biti i nešto interesantnija, ali iz perspektive nekoga ko se do sada nije susretao sa Dragon Questom, ni priča ni likovi na početku igre mi nisu djelovali posebno zanimljivo.

***

Anyways, ako ste ovih dana u potrazi za igrom koja od vas ne traži puno i uz koju se možete opustiti dok na ekranu tamanite nebrojena čudovišta iz šarenog Dragon Quest svijeta, svakako razmotrite i Dragon Quest Heroes II. Uostalom, na PlayStation Storeu možete pronaći i demo za igru, tako da vas eksperimentisanje sa njom neće ništa koštati.

http://dragonquest.com/heroesii/us/

SPECIFIKACIJE:
Žanr: Dynasty Warriors
Razvojni tim: Omega Force
Izdavač: Square Enix
Platforme: PC, PlayStation 4 (testirano), Nintendo Switch