Hiljadu i kusur godina u budućnosti, lijepim našim trećim kamenčićem od Sunca više ne vladaju ljudi. O ne - nakon ko zna kakve havarije koja je uništila modernu civilizaciju, u Horizonu su se na vrh hranidbenog lanca popele misteriozne mašine i ogromni robo-dinosaurusi, dok su ljudi okupljeni u manje plemenske zajednice, raštrkane diljem planete.

Umjesto nebodera i autoputeva, pejzažima nove Zemlje dominira priroda, uz ruševine starih gradova tu i tamo, obrasle u travu i mahovinu, uokvirene ogromnim stablima i prošarane ponekom zahrđalom banderom ili srušenim vjetro-električnim turbinama.

Premisa igre i njen svijet su apsolutni highlight Horizon Zero Dawna i vrlo lako bi vam se moglo desiti da tokom igranja dobar dio vremena potrošite na razgledanje svijeta i njegovih znamenitosti.

I upravo u tom svijetu leži najveća čar Horizon Zero Dawna - lutati mirnim proplancima u sumrak, dok se iz obližnjeg šumarka nazire krdo mašina nalik na jelene ili omanje raptore, je neopisiv užitak. Pogotovo kada shvatite da je šuma kojom ste se donedavno šunjali prepustila mjesto starim ruševinama ili kada, na primjer, primjetite kakvog ogromnog robo-tiranosaurusa koji tumara obližnjim kanjonom.

Ja sam tako znao doslovno stati i minutama jednostavno upijati atmosferu igre, uživajući u trenutku i pogledu na izlazak Sunca i fantastično animirane robo-dinosauruse koji su gledali svoja posla, dok se zemlja tresla od njihovih koraka...

No, koliko god šetanje svijetom i razgledanje njegovih znamenitosti bilo zanimljivo, u jednom trenutku ćete vjerovatno poželjeti i malo akcije, a Horizon će vam je pružiti u izobilju.

Glavni lik igre, crvenokosa Aloy, će se tako kroz svoje avanture sukobiti sa kojekakvim banditima i pripadnicima neprijateljski nastrojenih plemena, kojih se može riješiti glasno i bombastično, ali i tiho, šunjajući se kroz žbunje i eliminišući ih svojim lukom i strijelom ili insta-kill melee napadima.

Osim što izgleda odlično sa artističke strane, Horizon predstavlja i tehničko remek-djelo, čak i na regularnom PlayStationu 4. Međutim, ne mogu vam garantovati da tokom igre nećete poželjeti da kupite PS4 Pro i kakav dobar 4K HDR TV…

Nažalost, ukoliko se odlučite za tihi pristup, mogli biste ostati razočarani činjenicom da šunjanje nije posebno izazovno, obzirom da je umjetna inteligencija ljudskih protivnika prilično loša - dovoljno je da se sakrijete u kakvo grmlje i da odatle bacate kamenčiće ili zviždite, nakon čega će protivnici jedan po jedan dolaziti do vas i ginuti, dok ih ostali budu gledali i komentarisali kako ih “neko ubija”. Za to vrijeme, vi ćete gledati animaciju u kojoj Aloy skače dva metra u zrak i zabija koplje u protivnika, prije nego se vrati u svoju stealthy pozu u žbunju.

1/1

Sa druge strane, u sukobima sa različitim tipovima mašina i robo-dinosaurusa ćete uživati puno, puno više, zbog čega će vam okršaji sa ljudima predstavljati tek kratki predah od prave borbe.

Svaki od nekih otprilike dvadesetak tipova mašina tako ima specifične slabe tačke, čijim uništavanjem ćete sebi koliko-toliko olakšati ostatak borbe. I što je najbolje od svega, uništavanjem određenih slabih tački ćete im onemogućiti korištenje raznih skillova i oružja, bila to nevidljivost, ili recimo navodeće rakete.

Pored zanimljivih glavnih questova i raznolikih sporednih aktivnosti, Horizon nudi i solidne sporedne questove koji možda nisu na nivou onih iz Witchera 3, ali koji barem neće vrijeđati vašu inteligenciju kao oni iz FFXV.

Pri tome ćete koristiti razne tipove naoružanja, koje će svoj puni potencijal pokazati ukoliko igru zaigrate na Hardu - naime, Aloy na raspolaganju ima različite tipove strijela i drugih projektila (poput npr. ledenih i vatrenih), kao i više tipova zamki koje može postaviti na tlo, ali i oružje koje joj omogućava da mašine veže konopcem za zemlju, kako bi im ograničila kretanje.

Sve to vam omogućava da borbi pristupite taktički i sa kakvim-takvim planom… bar dok se iza obližnje stijene ne ukaže novo krdo mašina, koje niste primjetili na vrijeme i čijim će pridruživanjem borbi svaki vaš plan pasti u vodu. Ali hej, takve situacije Horizon čine još zanimljivijim i napetijim, pa ću ih samo dodati na hrpu sa ostalim vrlinama igre.

I dok većinu preostalih elemenata igre - uključujući sistem otključavanja skillova nalik na onaj iz Far Crya, dijaloge slične onima iz Mass Effecta, ili recimo ponudu glavnih i sporednih questova - ne treba posebno predstavljati, ovdje moram pohvaliti priču igre, koja me je ugodno iznenadila. I to ne samo jer nudi zanimljive likove i svijet koji isti nastanjuju, sve sa matrijarhalnim plemenima, obožavanjem Sunca, simpatičnim humorom i progresivnim idejama koje su itekako dobrodošle i u pravom svijetu, već i zbog toga što ispod površine krije nekoliko isprepletenih misterija koje će povezati priču naše heroine Aloy sa pričom o propasti starog svijeta.

Naravno, obzirom da je još uvijek nisam završio (čini mi se da sam tek zagazio u njenu drugu polovinu), situacija se do kraja igre svakako može promijeniti, iako čisto sumnjam da ću na kraju ostati razočaran. Štaviše, sudeći po do sada viđenom, imam dojam da mogu ostati samo još više oduševljen.

S tim u vidu, ne preostaje mi ništa drugo nego da Horizon Zero Dawn preporučim svim vlasnicima PlayStationa 4 raspoloženim za malo postapokaliptične open world akcije, uokvirene u nesvakidašnji setting i zanimljivu priču. Uostalom, gdje još možete uživati u svijetu kojim vladaju Majka Priroda i ogromni robo-dinosaurusi?

https://www.guerrilla-games.com/play/horizon

PLUS
svijet, priča, vrhunski vizuali, robo-dinosaurusi i borba sa njima;

MINUS
AI ljudskih protivnika i borba sa njima;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: open world akcioni RPG
Razvojni tim: Guerrilla Games
Izdavač: SIE
Platforme: PlayStation 4