Kada sam prvi put zaigrao originalni Gravity Rush na PlayStation Viti, ostao sam ugodno iznenađen. Osim što je izgledala i zvučala poput kakvog živog francuskog stripa (čitaj: odlično), igra je bila i prilično šarmantna, a nudila je i solidan open world koji je bilo moguće istraživati prkoseći sili gravitacije. No, kada sam se njenoj remasterizovanoj verziji nedavno vratio na PlayStationu 4, prisjetio sam se i igrinih mana, od kojih su dosadnjikavi questovi i nezanimljiva borba samo neki.

I tu na scenu stupa Gravity Rush 2, igra koja često zna biti podjednako šarmantna, ako ne i šarmantnija od svog prethodnika. Ali i podjednako iritantna.

Svijet kojim će naša junakinja Kat ovaj put putovati je tako još veći, još ljepši i znatno bogatiji bojama i detaljima, obzirom da u njemu od samog početka uživamo na PlayStationu 4. Naravno, igra je zadržala i sve stripovske karakteristike svog prethodnika - umjesto u animacijama, priča će često biti prezentovana kroz stripovske crteže, a dijalozi će se u većini slučajeva voditi kroz klasične stripovske balončiće.

Muzika u igri zvuči predivno, tako da na listu kvalitetnih soundtrackova koje slušate i mimo igara možete komotno dodati i onaj iz Gravity Rusha 2.

Pored vizuala, unapređenja ćete primjetiti i na polju borbenih mehanika, obzirom da su iste ispeglanije i i za nijansu zabavnije u odnosu na original, iako ne nude neku posebnu dubinu. Samim tim, tokom sukoba sa protivnicima ćete se i dalje fokusirati na par istih poteza, koje ćete ponavljati iznova i iznova, samo što ćete neke od njih sada izvoditi lakše i preciznije zahvaljujući osvježenim kontrolama (gađanje udaljenih protivnika objektima iz okoline je recimo puno lakše i korisnije nego prije).

Sličnu - tj. sa jedne strane poboljšanu, a sa druge ne baš najbolju - situaciju ćete zateći i u strukturi igre. Naime, Gravity Rush 2 donosi open world sa glavnim questovima (koji znaju biti koliko-toliko raznoliki), te sa dodatnim izazovima kakve smo imali i u originalu (poput različitih trka sa vremenom), ali i sa sporednim questovima koji su, za razliku od originala, ovaj put vezani za priču igre. Međutim, dobar dio questova nije posebno zanimljiv ni zabavan, a često bi vas mogli i iznervirati sa repetitivnim borbama koje traju duže nego što bi trebale, ili recimo sa sporim i loše dizajniranim stealth sekcijama u kojima se morate šunjati kroz protivničke baze ili polako pratiti NPC-ove dok se oni šepure ulicama grada.

1/1

No, kao i u originalu, sve te mane ćete zanemariti kada upoznate glavnu zvijezdu igre - osnovni način kretanja vam i u Gravity Rushu 2 omogućava da pritiskom na jednu tipku “deaktivirate” gravitaciju i potom poletite, odnosno, ako ćemo biti precizniji - padnete u kojem god smjeru želite. A potom i da ostanete uspravljeni u novoj gravitaciji (u prevodu: da prošetate zidom obližnje zgrade).

Najveći užitak u Gravity Rushu 2 je kretanje svijetom igre i ignorisanje gravitacije, a tu je i ovaj put zabavni i ludi Gravity Slide potez, koji vam omogućava da se kližete po bilo kojoj površini kao da jurite niz zaleđeno brdo.

Tako ćete i u Gravity Rushu 2 uživati u lutanju iznad, ispod i između lebdećih ostrva i zgrada razbacanih po mapi igre, usput skupljajući ljubičaste kristale sa kojima ćete kasnije unapređivati svoje skillove.

I tu dolazim do najvećeg noviteta u igri - novih “stilova” gravitacije, koji vam omogućavaju da skačete više i dalje, te da brže priđete udaljenim protivnicima (u slučaju tzv. Mjesečeve gravitacije), odnosno da lakše eliminišete velike grupe protivnika (u slučaju Jupiterove gravitacije). Ali, koliko god dotični predstavljali dobrodošao dašak svježine kada su gameplay mehanike u pitanju, moram istaći da ćete ih, posmatrano iz perspektive fanova originala, otključati prilično kasno - tek nakon prve trećine igre.

Povrh toga, Gravity Rush 2 donosi i postavu likova koji su, iako znaju biti naivni i smotani, prilično šarmantni i dobrodušni, kao i priču koja ima neke jako zanimljive elemente kao što su sukobi različitih klasa društva, čiji se odnosi ogledaju i u njihovom doslovnom položaju u svijetu igre (bogataši žive u najvišim i suncem okupanim dijelovima grada, iznad srednje klase koja nastanjuje šarene i opuštene lokacije, dok su siromasi zaglavili ispod svih, na sumornim lebdećim ostrvima lociranim na samom dnu mape).

Eh sad, na šta će priča ličiti do kraja igre, nisam siguran, ali planiram otkriti jednog od ovih dana (i nadam se najboljem), obzirom da sam nakon nedavnog druženja sa originalnim Gravity Rushom, od nastavka dobio ono što sam i očekivao. Što će reći još jednu simpatičnu i vizuelno predivnu avanturu koja me zna povremeno iznervirati, ali i igru u kojoj je lako uživati jednom kada gravitaciju povinujem svojoj volji.

https://www.playstation.com/en-us/games/gravity-rush-2-ps4/

PLUS
estetika i vizuali, soundtrack, osjećaj dok prkosite gravitaciji i padate na sve strane, simpatični likovi i priča;

MINUS
questovi nisu ništa posebno, stealth sekcije, kamera ponekad zna biti iritantna;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Project Siren, SIE Japan Studio
Izdavač: SIE
Platforme: PlayStation 4