Ukoliko ste jedan od onih ljubitelja XCOM-a koji ratove sa vanzemaljcima preferiraju voditi iz udobnosti svoje fotelje i sa gamepadom u rukama, imam odlične vijesti za vas - XCOM 2 je prije nekoliko dana konačno stigao na konzole, a sudeći po nekih dvadesetak sati druženja sa PS4 verzijom igre, više-manje sve što ga je još u februaru činilo vrhunskom strategijom (i ozbiljnim kandidatom za igru godine, kao što rekoh u recenziji) je i dalje na svom mjestu.

Igra je tako i dalje brutalno teška, kako sa taktičke, tako i sa strateške strane, samo što je sada možete zaigrati i sa gamepadom, koji njena PC verzija još uvijek ne podržava. Same kontrole su vrlo precizne, intuitivne i lake za savladati - vojnike i kameru ćete pomjerati sa analognim stickovima, D-pad će vam poslužiti za rotiranje i zoomiranje pogleda na akciju, dok ćete triggere, te shoulder i face tipke koristiti za odabir vojnika i akcija koje sa njima želite obaviti.

Što se pak tiče prezentacije, igra izgleda super i, ako se ne varam, vrti se u punoj 1080p rezoluciji, dok je framerate sasvim zadovoljavajući uprkos povremenim varijacijama. Sa druge strane, igra pati od nekih drugih tehničkih problema, od kojih su duga učitavanja ubjedljivo najveći. Naime, učitavanja novih misija i snimljenih pozicija će u početku igre trajati po minutu, dok će se pred kraj kampanje znati odužiti i na par minuta. Iz kojeg tačno razloga, zaista ne znam, a sumnjam da ćemo u skorije vrijeme dočekati patch koji bi ih eventualno mogao skratiti.

Pored dugih učitavanja, vrijedi napomenuti i to da se igra, baš kao i na PC-u, zna tu i tamo srušiti iz čista mira (u mom konkretnom slučaju, dva puta u dvadeset i kusur sati), kao i to da, za razliku od PC verzije, na konzolama još uvijek ne podržava modove.

I za kraj priče o manama konzolaške verzije novog XCOM-a, ostaju mi još samo DLC-ovi sa dodatnim misijama, opremom i protivnicima, koji su na PC-u izašli nekoliko mjeseci nakon same igre, a koji nažalost nisu uključeni u standardnu verziju igre na PlayStationu 4 i Xboxu One, već samo u njenu osjetno skuplju Deluxe verziju (naravno, moguće ih je kupiti i odvojeno).

No, XCOM 2 je i bez njih vrhunska igra i prvoklasna poslastica za sve ljubitelje strategija na poteze, koji dragu nam planetu Zemlju sada mogu preoteti iz vanzemaljskih kandži i bez da ustanu iz fotelje… iako će iz iste sasvim sigurno skočiti kada im u naizgled rutinskoj misiji zagine zagine pola vojnika, a drugo pola budu morali evakuisati kako im ne bi propala kompletna kampanja. Znate kako to već ide u XCOM-u.

https://xcom.com/

1/1

PLUS
vrhunska atmosfera, nove mehanike na taktičkim i strateškim nivoima igre, odlične kontrole na gamepadu;

MINUS
preduga učitavanja, igra i na konzolama zna postati lagana u kasnijim stadijima kampanje;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: TBS
Razvojni tim: Firaxis Games
Izdavač: 2K Games
Platforme: PC, PlayStation 4 (testirano), Xbox One