Od tragičnih događaja iz 2027. je prošlo nekoliko godina i rane na nekada augmentovanom tijelu čovječanstva su počele polako zarastati. Međutim, svjetska javnost nije dugo čekala na rezultate zvaničnih istraga, već je digla glas i jasno dala do znanja kako misli da augmentovanim osobama više nije mjesto među ljudima od krvi i mesa. Ono što je uslijedilo, jedni će nazvati segregacijom, a drugi jedinim načinom na koji se svima mogla obezbijediti sigurnost.

Bilo kako bilo, glavni grad Češke Republike je jedan od onih koji su se ubrzo nakon incidenta 2027. morali suočiti sa problemom augmentovane populacije, što ga danas čini savršenim ogledalom modernog društva. Naime, kao što bolji poznavaoci novije historije već znaju, Prag se u protekloj deceniji probio na sam vrh liste gradova čije stanovništvo dobrim dijelom čine augmentovane osobe, koje su se spletom okolnosti našle u nezavidnoj situaciji - ili će izvaditi sve neophodne dokumente i nastaviti hodati gradom (s tim da će morati paziti na to gdje se smiju slobodno kretati, a gdje ne), ili će biti deportovani u Útulek Complex.

No, politička situacija vas ne treba brinuti, barem dok ne zakoračite u spomenuti Útulek Complex - snage reda i zakona stoje na usluzi svim građanima i turistima, koji se pak mogu opustiti i uživati u razgledanju grada i unikatnom kontrastu između starog Praga i njegove klasične socijalističke arhitekture i novog lica grada, kojeg prvenstveno karakterišu moderna arhitektura i građevine kakve nećete vidjeti nigdje drugo na svijetu.

Praške ulice

Šetajući ulicama Praga, moći ćete posvjedočiti maestralnim kreacijama čeških arhitekata i dizajnera gdje god da se okrenete. Ali, isto tako, gdje god da se okrenete, moći ćete primjetiti i podjele među stanovništvom - svoje stavove o problemima sa kojima se Prag danas suočava, umjetnički nastrojeni buntovnici će iskazati gdje god stignu, pa makar to bilo i na zidu najbliže zgrade.

Palisade Property Bank

Smještena u sjeverozapadnom dijelu Praga, Palisade Property Bank predstavlja češki stožer Palisade Bank korporacije. U sefovima banke se kriju podaci i imovina nebrojenih internacionalnih kompanija - uključujući i dobro poznata imena kao što su VersaLife i Tai Yong Medical - koje su prepoznale sigurnost koju im nudi Palisade Bank. Sa druge strane, stanovništvo Praga se danas ponosi novim izgledom svog grada, čijim obrisima dominiraju upravo Palisade Property Bank i njeni prateći objekti nesvakidašnjeg izgleda, nazvani Palisade Blades.

Praški spomenici

Na samom ulazu u stari dio grada pronaći ćete spomenik Bernardu Bolzanu (eng. The Bolzano Monument), češkom matematičaru, filozofu, teologu i svećeniku iz 18. stoljeća. Najpoznatiji po svojim djelima Teorija nauke i Paradoksi beskonačnosti, Bolzano je veći dio života proveo u Pragu i izuzetno je cijenjen među logičarima, a po njemu je nazvano i nekoliko matematičkih teorema.

Pored Bolzano Monumenta, jedan od istaknutijih spomenika na ulicama Praga je i Baršunasta stijena (eng. The Velvet Rock), avangardna skulptura posvećena Baršunastoj revoluciji, kojom je krajem 20. stoljeća srušen čehoslovački komunistički režim.

1/1

Praški interijeri

I dok ćete tokom svoje posjete Pragu nesumnjivo uživati razgledajući njegove raznovrsne četvrti i arhitekturu (kako staru, tako i modernu), preporučujemo da sebi sa vremena na vrijeme dopustite i trenutak predaha u nekom od prelijepih stambenih objekata, na čijim su interijerima radili samo najbolji dekorateri.

Red Light District

Noćni život u gradu je podjednako zanimljiv, ako ne i zanimljiviji od onog dnevnog, u što se možete i sami uvjeriti ukoliko posjetite Red Light District i neki od brojnih klubova koji nude ponešto za svakoga, neovisno od toga kakav je vaš stav o mehaničkoj augmentaciji ljudskog tijela.

Útulek Complex, a.k.a. Golem City

Prvobitno zamišljen kao privremeno naselje za prašku radničku klasu i izgrađen na samom rubu grada, Útulek Complex (inače poznatiji pod imenom Golem City) je danas dom mehanički augmentovanim osobama koje su Prag morale napustiti zbog neposjedovanja odgovarajućih dokumenata. Kao što i sami možete vidjeti, naseljem vlada znatno drugačija atmosfera nego u ostatku Praga - ulice su prljave, stambeni objekti improvizirani, a beskućnici brojni.

Drugim riječima, Golem City posjećujete isključivo na vlastitu odgovornost.

***

Virtuelni turizam na stranu, Deus Ex: Mankind Divided je nastavak i više nego dostojan fenomenalnog Human Revolutiona i nudi nam sve ono što smo voljeli u prvoj avanturi Adama Jensena: šunjanje i izbjegavanje protivnika su ovaj put još bolji i interesantniji zahvaljujući novim gadgetima i augmentacijama (jedna od kojih bi vas mogla podsjetiti na Blink iz Dishonoreda), borba i napucavanje su za nijansu kvalitetniji i nude osjetno bolji feedback, dok dizajn nivoa, zajedno sa questovima koje ćete igrati na istim, omogućava još više različitih načina pristupa svakom problemu. Posebno raduje i to što ti problemi ovaj put uključuju i bossove, kojih ili ima znatno manje nego u Human Revolutionu (ali ih možete eliminisati na puno više puno zanimljivijih načina), ili su savršeno uklopljeni u ostatak igre da sam dobar dio njih jednostavno zaobišao promišljenim odigravanjem dijaloških “boss borbi”.

Naravno, igra ima i svojih mana, od kojih u oči ponajviše upada slaba povezanost cijele priče o segregaciji između “normalnih” i augmentovanih osoba sa gameplay sistemima i mehanikama, obzirom da očigledno augmentovani Adam Jensen neće imati skoro nikakvih problema tokom igre, koliko god se trudio da prekrši sve moguće anti-aug zakone. Također, tu je i nekoliko bugova koji bi vam mogli zasmetati tokom igranja, poput problematičnog sakrivanja onesviještenih i mrtvih protivnika, čija tijela će zapinjati za svaki mogući objekat za koji budu (a ponekad i ne budu) mogla zapeti.

Što se pak tiče priče na koju se mnogi igrači žale, možete komotno odahnuti - u pitanju je sasvim solidna cjelina sa glavom i repom, za čije odigravanje će vam trebati od nekih petnaestak, pa do tridesetak, ako ne i četrdeset sati. Istina, obim priče je nešto manji od obima one iz Human Revolutiona, zbog čega Mankind Divided ostavlja dojam nešto kraće igre. I to igre koja je uz to drugi dio trilogije čije finale tek trebamo zaigrati.

Ipak, kada se sve sabere i oduzme, ostaje nam još jedna vrhunska cyberpunk avantura, sa fantastičnim svijetom i lokacijama koje, pored toga što budale poput mene inspirišu da pišu fiktivne turističke vodiče - a u kombinaciji sa odličnim gameplay sistemima i zanimljivim questovima - omogućavaju da problemima pristupite na svoj način. I, šta više poželjeti od novog Deus Exa?

https://www.deusex.com/

SPECIFIKACIJE:
Žanr: immersive sim
Razvojni tim: Eidos Montreal
Izdavač: Square Enix
Platforme: PlayStation 4 (testirano), PC, Xbox One