Ljeto je u punom jeku, što ove godine može značiti samo jedno: vrijeme je da se uhvatimo debele hladovine i da uz zvuke fantastičnih momaka iz 65daysofstatic čekamo No Man’s Sky. A dok brojimo dane do 10. avgusta i izlaska No Man’s Skya, dozvolite da vas upitam: da li ste uopšte svjesni da vas u beskonačnom univerzumu na kojem je proteklih godina radio Hello Games zapravo čeka nova survival igra? Znate već na koje mislim - one u kojima skupljate resurse, craftate novu opremu i pazite na kojekakve opasnosti, od radijacije pa do smrzavanja?

I, što je još bitnije, da li vam se u idućem periodu - dakle u danima kada ćemo svi zajedno uveliko lutati spomenutim univerzumom - igra još jedan survival naslov? I to survival koji je pri tome još uvijek u Early Accessu?

Eh, upravo od odgovora na prethodna pitanja ovisi i to koliko će vam se svidjeti nova igra studija Compulsion Games, We Happy Few, kao i to da li ćete je zaigrati odmah, ili možda tek iduće godine, kada svjetlo dana konačno ugleda i njena finalna verzija.

Sa jedne strane, We Happy Few je stilski i narativno iznimno zanimljiva igra. Godina je 1964., a vi ste Arthur Hastings, samo još jedan zupčanik u ogromnoj i dobro nauljenoj birokratskoj mašini u Wellington Wellsu, fiktivnom engleskom gradiću.

Da budem precizniji, Arthurov posao je cenzurisanje starih novina i, samim tim, mijenjanje historije, pošto je Engleska u We Happy Few univerzumu nešto drugačija od one stvarne - i to ne samo jer su ljudi u njoj konstantno na drogama koje ih čine sretnim i koje im pomažu da zaborave prošlost i uživaju u sumornoj svakodnevnici.

No, ironijom, Arthur baš i nije najsretniji konzument gore spomenute droge, poznatije kao Joy, pa će tako na početku igre odbiti da uzme svoju dozu, nakon čega će ga kolege otkriti i prijaviti snagama reda i zakona - i tu kreće vaša avantura, u kojoj vam je cilj pobjeći iz Wellington Wellsa.

(Ovdje vrijedi napomenuti da ostatak priče, uključujući i njen epilog, još uvijek nisu ubačeni u igru, kao i to da će finalna verzija donijeti još dva igriva lika sa njihovim vlastitim pričama.)

1/1

Sa druge strane - one mehaničke - We Happy Few je relativno standardni survival naslov, koji će vam već nakon nekoliko minuta igre ukrasiti ekran sa Hunger, Thirst i Sleep skalama na koje konstantno treba paziti, dok usput tumarate proceduralno generisanom mapom u potrazi za kojekakvim sitnicama od kojih ćete craftati opremu neophodnu za preživljavanje.

Sav taj scavenging i crafting će biti praćeni i rješavanjem jednostavnih questova, čiji su najteži segmenti oni u kojima morate pronaći tačno određene crafting sastojke koji se kriju ko zna gdje, ali i borbom, koja će se uglavnom svoditi na šaketanje, iako protivnike možete gađati flašama i kamenjem, ako ih već ne stignete zatući kakvom palicom… koja će se raspasti nakon nekoliko udaraca. Srećom, navedeni elementi, koje smo do sada vidjeli bezbroj puta u drugim igrama, ovdje su praćeni i sa nekim zanimljivim mehanikama specifičnim za We Happy Few, poput recimo korištenja droge Joy ili oblačenja nove i nepoderane odjeće, što će vam olakšati da se uklopite u okolinu i tako izbjegnete policiju.

Međutim, vaše uživanje u navedenim će uveliko ovisiti od toga koliko možete tolerisati ranije spomenute survival mehanike, pošto ćete svako malo morati potražiti hranu i piće kako ne bi umrli na sred ulice. Tome dodajte još i mogućnost trovanja hranom i inficiranja rana korištenjem prljavih zavoja i dobićete ili sistem koji volite - ako ste jedan od onih koji igraju svaku moguću survival igru koja se pojavi na Steamu - ili iritaciju, ako ne i glavobolju - ako ste jedan od onih koji teško mogu svariti sve te i slične mehanike.

Posebno je zanimljivo i to što igra nudi opciju da isključite permadeath; drugim riječima, umjesto da morate krenuti ispočetka svaki put kada zaginete (što se vrlo lako može desiti ako se npr. otrujete hranom na nekoj livadi, nakon čega ćete se ispovraćati i tako izgubiti dosta tečnosti, nakon čega ćete morati potrošiti i posljednje zalihe vode… koju ćete onda ispovraćati i tako u krug), igru ćete moći nastaviti od posljednjeg checkpointa, što mehanike potrage za hranom i pićem čini samo još iritantnijim, pošto ih iz elementa ključnog za uspjeh u igri pretvara u obične prepreke koje su tu samo kako bi vas dodatno usporile.

Naravno, kao što već rekoh, We Happy Few je u Early Accessu, tako da postoji šansa da će razvojni tim do izlaska finalne verzije balansirati i promijeniti određene mehanike - ako već ne i izbaciti neke od njih, ili nam barem ponuditi opcije da ih isključimo, što bi igru moglo učiniti privlačnijom svima kojima su priča i stil zanimljiviji od gameplay sistema u koje su inkorporirani.

A do tada, We Happy Few svakako zaigrajte ukoliko vam premisa igre zvuči privlačno, ali nemojte reći da vas nisam upozorio - igra je više-manje klasični survival, tako da trebate biti spremni na sate lutanja proceduralno generisanom mapom (i trenutno ne baš vizuelno raznolikim područjima, barem unutar pojedinačnih mapa), skupljanja kojekakvog otpada i craftanja opreme koja će vam pomoći da Hunger, Thirst, Sleep i druge skale držite dovoljno napunjenim u svakom trenutku.

Official site
Steam page

PLUS
stil, priča, neke zanimljive nove survival mehanike;

MINUS
konstantno žongliranje starih Hunger, Thirst, Sleep i sl. mehanika;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: survival
Razvojni tim/izdavač: Compulsion Games
Platforme: PC (testirano), Xbox One
Datum izlaska: 2017.